ζωγραφιά παιδιού

Ζωγραφική ικανότητα: πως ανεβαίνουμε σκαλοπάτια

Σε αυτό το blog καταγράφω την υπέροχη καθημερινότητα με τα παιδιά μου. Τι έχει λειτουργήσει απρόσμενα, τι μας έχει χαρίσει όμορφες στιγμές. Μην γελιέσαι ... πολλά δεν λειτούργησαν, απέτυχαν εκείνη τη στιγμή που τα δοκίμασα, λύγισα στα χέρια και στα λόγια των διδύμων μου, αλλά αυτές οι στιγμές δεν δημοσιοποιούνται εύκολα. Τις μάχες που κέρδισα τις μοιράζομαι με χαρά, τις όμορφες εμπειρίες το ίδιο. Και αυτό το άρθρο αφορά μία στιγμή χαράς για το προχώρημα του παιδιού μου στη ζωγραφική. Ένα μικρό λεκτικό σπρωξιματάκι από εμένα, και ...ουπς ... ανεβήκαμε σκαλοπάτι!

Θες να βοηθήσεις το μικρό σου να ζωγραφίζει με πιο πολλά χρώματα; Με μεγαλύτερα σχέδια; Προσπαθείς να του πεις να μην περιορίζεται σε ένα μικρό χώρο στο χαρτί;

Είναι εύκολο να το πάρεις από το γλυκό του χεράκι και να το οδηγήσεις στις υπέροχες ζωγραφιές, χωρίς όρια, τις πολύχρωμες με τα τεράστια ανθρωπάκια, τα υπέροχα ματάκια και τα χαμόγελα!

Είναι κάποιες φορές που νιώθουμε ότι τα παιδιά μας «έχουν μείνει πίσω». Λιγάκι. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν πολύ καλύτερα να εκφραστούν, να ζωγραφίσουν, να συζητήσουν, να παίξουν. Όλοι έχουμε το σύνδρομο της μαμάς κουκουβάγιας νομίζω. Αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας και αναγνωρίζουμε πού θα χρειάζονταν ένα μικρό «σπρώξιμο» από εμάς. «Έλα, αγάπη μου, να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί!»

Οι ζωγραφιές των παιδιών μας δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πώς σκέφτονται και αναλύουν την πραγματικότητα. Πώς καταλαβαίνουν τον κόσμο που τους φτιάξαμε.

Πολλές φορές αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα ή αντιλαμβανόμαστε ότι μία δική μας συμπεριφορά τα επηρεάζει αρνητικά. Οι γονείς «κουκουβάγιες» τα νιώθουν και τα κάνουν όλα αυτά. Οι άλλες κατηγορίες γονιών που απλώς περιμένουν από το παιδί τους να είναι το καλύτερο, το πρώτο, το πιο ευγενικό, κοινωνικό, όμορφο, αρχηγικό, ομαδικό κ.λπ. δεν χρειάζεται να διαβάσουν παρακάτω. Δεν τους αφορά...

Άλλες φορές τα παιδιά θέλουν να ανταγωνιστούν τους συμμαθητές τους και να φτιάξουν όλοι μία ζωγραφιά που να περιέχει το σχολείο, τα θρανία, δυο παιδάκια και ένα δέντρο. Κοιτούν πώς το έφτιαξε ο διπλανός τους και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Μετά υπερήφανα μας δείχνουν το πολύχρωμο, αλλά τεράστιο χαρτί με τα μικρά σχεδιάκια πάνω.

Περηφάνια;

Ναι!

Μπορεί και καλύτερα, με πιο μεγάλα σχέδια και περισσότερα χρώματα;

Μάλλον Ναι!

Κι αν δεν μπορεί; Αν δεν είναι έτοιμο ακόμα να αποχωριστεί το ύφος με το οποίο ζωγραφίζει και το κολλητάρι του;

Αν δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του γιατί δοκίμασε και δεν τα κατάφερε;

Αν πιστεύει ότι η ζωγραφική δεν είναι το δυνατό του σημείο;

zografiki ikanothta3

Δοκίμασες να του πεις ότι είναι καταπληκτικός ζωγράφος, ότι τα σχέδιά του είναι υπέροχα, με φοβερές λεπτομέρειες (να τις προσέξεις τις λεπτομέρειες), δείχνοντας ενθουσιασμό;

Θα του δείξεις έτσι ότι το παραδέχεσαι το παιδάκι σου. Έχει φτάσει στα καλύτερά του! Το θαυμάζεις ήδη!

Πες του μετά, ότι όσο θα μεγαλώνει θα προσθέτει χρώματα πολλά και θα γεμίζει το χαρτί του με μεγαλύτερα σχέδια! Ότι περιμένεις με ανυπομονησία, τώρα πια που είναι ένας καλλιτέχνης, τι άλλο θα φανταστεί και θα αποτυπώσει στο χαρτί! Οι καλλιτέχνες κάνουν ό,τι θέλουν στο χαρτί με τα χρώματά τους!

Δεν χρειάζεται να προσθέσεις τίποτε άλλο. Μόλις το πήρες από το γλυκό του το χεράκι, του έδωσες την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν, γιατί είναι ήδη καλλιτέχνης. Αργότερα και μεγαλώνοντας θα αλλάξει ο τρόπος που ζωγραφίζει. Δεν χρειάζεται να πιεστεί και να αγχωθεί τώρα. Μπορεί όμως να δοκιμάσει. Κι αν αποτύχει δεν πειράζει. Γιατί είναι ήδη καλλιτέχνης!

Μόλις το άφησες ελεύθερο να μην ακολουθεί τα στερεότυπα.

Να μην προσπαθεί να μοιάσει στα άλλα παιδιά.

Του είπες ότι η ζωγραφική δεν έχει κανόνες.

Είναι ελεύθερη πια η φαντασία του!

Αυτές οι σκέψεις πρωτοδημοσιεύτηκαν στο μαμαδοblog της Δέλτα. Εκεί μοιράστηκα κι άλλες σκέψεις και ιδέες που είχα. Το ευχαριστώ τόσο πολύ!

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!