ξανθό παιδί σε τάξη κοιτάει το φωτογραφικό φακό

Ανάπτυξη προφορικής ικανότητας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση

ή αλλιώς αυτό το «κλικ»!

Όλοι οι γονείς έχουν αναρωτηθεί τουλάχιστον μια φορά πότε τα παιδιά τους θα βγάλουν προς τα έξω όλο το γλωσσικό πλούτο που λαμβάνουν από την ξενόγλωσση εκπαίδευση. Με τη φράση «αφού τα καταλαβαίνει γιατί δε μιλάει;» να αποτελεί συχνό ερώτημα για τους περισσότερους από μας, αναρωτιόμαστε αν τα παιδιά μας βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας δούμε λοιπόν κάποιους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την #ΠροφορικήΙκανότητα του παιδιού μας.

 

#Ωριμότητα

Ο νούμερο ένα παράγοντας για μένα προσωπικά είναι η ωριμότητα του κάθε παιδιού. Η ανάπτυξη της αντίληψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ωριμότητα. Ο χρόνος ωρίμανσης διαφέρει από παιδί σε παιδί όμως νομίζω πως η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι ένα καλό ορόσημο.

 

#Πρότυπα

Τα πρότυπα ενός παιδιού ως αναφορά στη χρήση της γλώσσας είναι σημαντικά. Η προφορική ικανότητα των γονιών ή των φροντιστών του (ακόμη και με πολλά εκφραστικά λάθη μέσα πολλές φορές) διδάσκει στο παιδί την #προσπάθεια ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει τέλεια. Το παράδειγμά μας είναι ότι πιο πολύτιμο μπορούμε να δώσουμε. Πολλές φορές πρότυπα για τα παιδιά αποτελούν και οι αγαπημένοι τους σταρ/ήρωες/ηθοποιοί κλπ.

 

#ΛεξιλογικόΕπίπεδο

Είναι πολύ σημαντικό να κατακτηθεί ένα βασικό λεξιλογικό επίπεδο ώστε ο μαθητής να μπορέσει να σχηματίσει τις δικές του προτάσεις και να νιώθει την άνεση του να γνωρίζει το 70% τουλάχιστον των λέξεων που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ένα τέτοιο λεξιλογικό επίπεδο συνήθως πρέπει να έχει κατακτηθεί ως το τέλος της δευτέρας κανονικής (επίπεδο Α2-B1, σύμφωνα πάντα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.)

 

#ΜαθησιακέςΔυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζει κάποιο παιδί μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ευφράδεια του λόγου του ή και το αντίθετο. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν μια ιδιαίτερα συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει καλύτερα τις ιδέες του στην ξένη γλώσσα. Δεν είναι λίγες φυσικά οι περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να συναντάμε παιδιά με δυσκολία στη γραφή, για παράδειγμα, τα οποία όμως έχουν εξαιρετικές προφορικές επιδόσεις.

 

#Κίνητρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να κινητοποιούμε τα παιδιά είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι προτεραιότητα. Τι γίνεται όμως με το εσωτερικό κίνητρο ενός μαθητή; Είναι ίσως δύσκολο να δημιουργηθεί αν δεν υπάρχει η προδιάθεση όμως είναι το πιο αποδοτικό μέσο προς την επίτευξη της γλωσσικής ετοιμότητας. Αγάπη για τη γλώσσα και αληθινό ενδιαφέρον είναι ο τέλειος συνδυασμός.

 

#Ερεθίσματα

Όπως σε κάθε περίπτωση εξέλιξης, έτσι και στην ξενόγλωσση εκπαίδευση τα ερεθίσματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση της προφορικής ικανότητας. Περισσότερα σχετικά με το τί μπορείτε εσείς να κάνετε για αυτό θα βρείτε εδώ.
Είναι λοιπόν εμφανές ότι ο κάθε παιδί θα φτάσει το στόχο του αργά ή γρήγορα. Εκτός από το να ανησυχούμε εμείς, υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά και υπάρχει, οι λέξεις κλειδιά είναι η έμπρακτη #Ενθάρρυνση και #ΠλήρηςΑποδοχή του ρυθμού του παιδιού μας.

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!