Ιππασία

Η Ιππασία ως άθλημα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. μαύρο σχέδιο αλόγουΤο 680 π.Χ εμφανίστηκαν οι αρματοδρομίες στην αρχαία Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 648 π.Χ οι ιπποδρομίες.

Το άλογο βέβαια χρησιμοποιείτο πάντα και ως μέσο μεταφοράς, βοηθός στις αγροτικές εργασίες ή στον πόλεμο.

Σήμερα χρησιμοποιείται και ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση. Υπάρχει ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας που αναλαμβάνει να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα, σύνδρομο Down, αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκα, προβλήματα συμπεριφοράς, τύφλωση, κώφωση, νευρολογικές και άλλες παθήσεις.

Η ιππασία βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, με τη συντροφικότητα, την ανοιχτή επικοινωνία, την ευθύνη απέναντι στο άλογο, τη φροντίδα του.

Μας διδάσκει την συνεργασία, τον σεβασμό, την ισορροπία, την επιδεξιότητα, τον συντονισμό των κινήσεων, τον χειρισμό απρόβλεπτων καταστάσεων.

Μας δίνει εγρήγορση, αυτοπεποίθηση, οριοθέτηση.

σχέδιο άσπρου αλόγου σε πράσινο φόντο

Μαθήματα για τα παιδιά μπορούν να γίνουν είτε με πόνυ, είτε με γαϊδουράκια, είτε με σκυριανά άλογα (λόγω του μικρού μεγέθους τους), είτε με κανονικού μεγέθους άλογα.

Σε κάποιες σχολές υπάρχουν ειδικά μαθήματα για παιδιά από 4 ή 5 χρονών.

 

Αρκετές πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Αλλά και από τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, ως "ιππικός όμιλος" ή "κέντρο ιππασίας".

    

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!