εικονίδιο αυτοκινήτου

Αυτοκίνητο

Το οικογενειακό ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι ευχάριστο και άνετο για όλη την οικογένεια. Απαραίτητες είναι οι στάσεις και είναι ανάλογες με τις ηλικίες των παιδιών, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες τους (φαγητό, νερό, ξεμούδιασμα, αλλαγή πάνας κλπ). Το αυτοκίνητο είναι ιδανικό και για κάποιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως παιχνίδια μνήμης, γλωσσοδέτες, πρόσωπο - ζώο - πράγμα, τραγούδια και το ιδανικό "παιχνίδι της σιωπής" όταν η φασαρία ξεπερνάει τα όρια. 

Η οργάνωση του ταξιδιού είναι σημαντική γιατί γλιτώνει χρόνο και δίνει σιγουριά. Κανένα ταξίδι βέβαια δεν μπορεί να οργανωθεί και στην παραμικρή του λεπτομέρεια, πόσο μάλλον αν συμμετέχουν παιδιά...

Μπορούμε όμως να κανονίσουμε τα βασικά:

 • χάρτες οδικοί
 • χάρτες με τη διαδρομή που θα κάνουμε, με αναγραφή χιλιομετρικών αποστάσεων, διοδίων κλπ (μπορούμε να τυπώσουμε όλη τη διαδρομή μας βήμα προς βήμα με τα σημεία ενδιαφέροντος που θα έχουμε επιλέξει, από το www.viamichelin.com )
 • διαμονή σε ξενοδοχεία ή camping ή όπως το έχουμε σχεδιάσει (μπορούμε να τυπώσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες - πρόσβαση από κεντρικούς άξονες, αποστάσεις από αεροδρόμια, κλπ - ώστε να διευκολυνθούμε πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο)
 • μπορούμε να σχεδιάσουμε το ταξίδι να ξεκινάει κοντά στην ώρα ύπνου των παιδιών (που χρησιμοποιούν ακόμα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και είναι ασφαλή την ώρα που κοιμούνται γιατί είναι δεμένα με τη ζώνη 4 σημείων). Πολλά μωρά και παιδιά, ηρεμούν με το κούνημα του αυτοκινήτου. Μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό για να κάνουμε την μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να χρειάζεται να σταματάμε συχνά.
 • προσχεδιασμός των στάσεων σε σχέση με το φαγητό των παιδιών. Αν χρειάζεται να ζεστάνουμε γάλα, υπάρχει στο εμπόριο ανάλογο εξάρτημα που συνδέεται με το αυτοκίνητο.
 • επιλογή παιχνιδιών για τα παιδιά, που να μπορούν να τα παίξουν μέσα στο αυτοκίνητο
 • επιλογή μουσικής από cd 
 • καταγραφή παιδικών τραγουδιών ώστε να έχουμε ανεξάντλητο ρεπερτόριο (τυπωμένα στο ίδιο ντοσιέ με τις παραπάνω πληροφορίες)
 • ισχύουν βέβαια και εδώ οι "κανόνες" του προσεκτικού πακεταρίσματος (βλέπε "πριν το ταξίδι"). Παίρνουμε μαζί μας ακριβώς ότι θα χρειαστούμε. Δεν χρειάζεται να παραφορτώσουμε το αυτοκίνητο και να δημιουργήσουμε δυσμενείς συνθήκες από μόνοι μας...
 • ανάλογα με το φόρτωμα που σκοπεύουμε να κάνουμε πρέπει να έχουμε βάλει και τον ανάλογο αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου
 • το ίδιο ισχύει και για τα φώτα. Ρυθμίζουμε τα φώτα πορείας του αυτοκινήτου σε θέση ορισμένη για τα κιλά που μεταφέρει
 • ελέγχουμε το αυτοκίνητο τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το ταξίδι
 • "φουλάρουμε" το ρεζερβουάρ πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας
 • ελέγχουμε το κουτί πρώτων βοηθειών για ληγμένες ημερομηνίες και ελλιπή φάρμακα.

 

wg0079

Ο σωστός σχεδιασμός του ταξιδιού με την οικογένεια, περιλαμβάνει αρκετές στάσεις και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ολοκληρωθεί.

wg0079

Αν γκρινιάξει το μωρό μας, στο πίσω κάθισμα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να χρειάζεται παρέα! Ας κρατήσουμε μια ελεύθερη θέση πίσω, δίπλα στο μωρό, ώστε ο ένας γονέας να μπορεί να το απασχολήσει για λίγο.

wg0079

Υπάρχουν δραστηριότητες - παιχνίδια που τοποθετούνται πίσω από τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού και κρατούν το ενδιαφέρον του παιδιού, για αρκετή ώρα.  

Πρέπει να ενημερωθούμε για τις συνθήκες του ταξιδιού μας, όπως:

- αναμενόμενος 107921-3d-glossy-pink-orb-icon-natural-wonders-sun13-sc25-smallκαιρός

- κατάσταση οδικού δικτύου

- τοποθεσίες πιθανών στάσεων

- χιλιομετρικές αποστάσεις βενζινάδικων

 

Για πληροφορίες για την οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κάντε κλικ εδώ.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα για όλη την Ελλάδα, χωρις χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο:

089754-black-ink-grunge-stamp-textures-icon-signs-stop-sign-sc49100 αστυνομία

199 πυροσβεστική

166 εκαβ

112 ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης

Χρειαζόμαστε υπενθύμιση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταφορών, μπορούμε να διαβάσουμε τον ΚΟΚ με τις τελευταίες τροποποιήσεις του, όπως αυτός ισχύει σήμερα.

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!