ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ανάπτυξη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό (22 Οκτωβρίου) ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτή τη διαταραχή και που ξέρετε, μπορεί να διευκολύνουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.
H δημιουργικότητα των παιδιών μας μπορεί να ενισχυθεί και να αυξηθεί, με τη βοήθειά μας.
Αναρωτιέστε ποιες εργασίες μπορεί να κάνει το παιδί σας, αναλόγως την ηλικία του;
Ιδού η απάντηση:
Υπάρχουν Τρόποι με τους οποίους γίνεται διασκεδαστικότερη η μάθηση; Μα φυσικά! Με το παιχνίδι!!!
Το παιχνίδι είναι πάντα ένα καλό μέσο προσέλκυσης και διατήρησης του ενδιαφέροντος κάθε παιδιού, πόσο μάλλον του παιδιού με Μαθησιακές Δυσκολίες- Δυσλεξία! Παιχνίδι και μάθηση μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν υπέροχα αποτελέσματα! Για να δούμε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει το παιχνίδι τα παιδιά, σε κάθε τομέα της μάθησης ξεχωριστά.
Η Δέσποινα Τραπεζανλίδου μας δίνει παραδείγματα διδακτικού παιχνιδιού και μας εξηγεί γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μόνο μέσα από το παιχνίδι!
Αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας συνεχώς. Ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους και αντιλαμβανόμαστε πότε δεν είναι "έτοιμα" να κάνουν το επόμενο βήμα. Να σταθούν όρθια και να περπατήσουν, να μιλήσουν, να τραβήξουν μια ίσια γραμμή, να ζωγραφίσουν, να διαβάσουν. Η Χριστίνα Μαγκλιβέρα είναι Ειδική Παιδαγωγός και μας ενημερώνει για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης δυσκολιών και τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας.
γράφει: Χριστίνα Μαγκλιβέρα (Ειδική παιδαγωγός)
Ποια είναι η "σωστή" ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας; Αυτό αναρωτιούνται όλοι οι γονείς
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών μας ενημερώνει για την εξέλιξη του λόγου των βρεφών και των παιδιών.
Αναλύωνται η ανάπτυξη του λόγου - ομιλίας, περιέχονται συμβουλές προς τους γονείς και προτροπή για το πότε να ζητήσουμε συμβουλές ή βοήθεια από τον παιδίατρο ή τον λογοπεδικό:
Η ενούρηση αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας που προβληματίζει τους γονείς και ανησυχεί το παιδί.
Η παιδοψυχολόγος Ασημίνα Αγγελίδου μας συμβουλεύει:
Η Χριστίνα Σύψα (ψυχοκινητική παιδαγωγός - θεραπεύτρια) μας μιλάει γιά την τόσο απαραίτητη ψυχοκινητική αγωγή στα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία.
Το μωρό σας ξενυχτάει κι εσείς μαζί του; Διαβάστε εδώ, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, για την προετοιμασία του ύπνου από την παιδαγωγό Κάρεν Σιώτη-Wolf:
Οι μαθησιακές δυσκολίες μπαίνουν στη ζωή μας μαζί με το σχολείο. Πλέον από το νηπιαγωγείο μπορούμε να ενημερωθούμε υπεύθυνα εάν το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στη μάθηση. Βέβαια δε λείπουν και τα περιστατικά που ένας γονιός ενημερώνεται πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα το παιδί του να έχει χάσει χρήσιμο χρόνο αντιμετώπισης της όποιας δυσκολίας. Παρακάτω θα αναλυθεί το τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες, ποιες είναι και πως μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η ανάλυση γίνεται από την Λουΐζα Ιωαννίδου, Σχολική Ψυχολόγο και έχει δημοσιευτεί στο paidiatros.com:
Η εξέλιξη της ζωγραφικής ικανότητας του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από πολλές ειδικότητες που ενασχόλησή τους είναι το παιδί και η ανάπτυξή του.
Ψυχοκινητική εξέλιξη ή ανάπτυξη, είναι η λειτουργική διαφοροποίηση του οργανισμού, κατά την διάρκεια της οποίας αποκτώνται συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού με τους εξωτερικούς παράγοντες (διατροφή, νοσήματα, οικογενειακό οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον).
9 ΣΗΜΑΔΙΑ και 15 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑ
και να ωθήσουμε το μικρό μας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα
Κάπου μεταξύ των 1,5 - 3 χρόνων περίπου, το παιδί μας αναπτύσσει τέτοια συμπεριφορά που καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και να αφήσει τις πάνες.