παιδί κολλάει χαρτί σε ένα πίνακα

Εύχομαι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι ...

#IWishMyTeacherKnew

Η δασκάλα Kyle Schwartz διδάσκει στην τρίτη δημοτικού σε ένα δημόσιο σχολείο στο Ντένβερ (των Ηνωμένων Πολιτειών). Ζήτησε από τα παιδιά της να συμπληρώσουν την πρόταση "I wish my teacher knew... - Εύχομαι η δασκάλα μου να γνώριζε..." σε μία προσπάθεια να τα γνωρίσει καλύτερα και να αντιληφθεί το πως βιώνουν την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα την εξέπληξε...

Να μερικά παραδείγματα απαντήσεων των παιδιών:

"I wish my teacher knew... - Εύχομαι η δασκάλα μου να γνώριζε..."

  • πόσο μου λείπει ο μπαμπάς μου γιατί απελάθηκε στο Μεξικό, όταν ήμουν 3 χρονών ...
  • ότι θέλω να πάω στο κολλέγιο
  • ότι οι ασκήσεις μου δεν είναι ελεγμένες γιατί η μαμά μου δεν είναι στο σπίτι αρκετή ώρα ...
  • ότι δεν έχω μολύβια στο σπίτι για να κάνω τις ασκήσεις ...
  • ότι δεν με παίζει κανείς στο διάλειμμα...

IwishMyTeacherNew

Η Kyle Schwartz δεν περίμενε ότι οι μαθητές της ήταν έτοιμοι να μοιραστούν τα προβλήματά τους με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Ενώ τους είχε ζητήσει να γράψουν αυτό που ήθελαν ανώνυμα, πολλά έβαλαν το όνομά τους. Κάποια ζήτησαν να τα διαβάσουν στην τάξη. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς να μάθει η δασκάλα τις δυσκολίες τους μα και να λυθούν πολλά από τα προβλήματά τους, όπως το μοναχικό κορίτσι που από την ίδια μέρα άρχισαν να το προσεγγίζουν τα υπόλοιπα παιδιά και να το παίζουν στο διάλειμμα.

IwishMyTeacherNew2

Στο Twitter διάβασα σε ένα σχόλιο την προσφορά ενός δικηγόρου ειδικευμένου στις απελάσεις, να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και να προσπαθήσει να επανενώσει την οικογένεια με τον πατέρα που απελάθηκε.

Σε ένα άλλο post της ίδιας της δασκάλας, παρέπεμπε όποιον ήθελε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά (γιατί αρκετοί την ρωτούσαν τον τρόπο) στο http://www.donorschoose.org/kylemschwartz, μία φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά δασκάλους δημόσιων σχολείων να εξοπλίσουν τις τάξεις τους και τους μαθητές τους με ότι χρειάζονται.

Διάβασα και πολλούς λογαριασμούς μεγαλύτερων παιδιών να έχουν συνεχίσει το "Ι wish my teacher knew" και να έχουν μοιραστεί στο διαδίκτυο την απάντησή τους.

Αυτή την προσπάθεια προσέγγισης των μαθητών ακολούθησαν γρήγορα κι άλλοι δάσκαλοι. Από την πρώτη στιγμή έγινε viral (πολυδιαβασμένο) στα social media και κινητοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι εκφράζοντας την έκπληξή τους, τη συμπάθειά τους, δίνοντας μικροποσά στην φιλανθρωπική οργάνωση, και ολοκληρώνοντας τους στόχους που είχε αναρτήσει για αγορά βιβλίων όλων των ειδών. Με καρχαρίες, με σεισμούς, με επιχειρηματική ανάπτυξη και έλεγχο των οικονομικών για παιδιά, βιβλία για να εμπνευστούν τα κορίτσια, τα αγόρια, τα παιδιά με ιδιαιτερότητες.

Πολύ όμορφο παράδειγμα δασκάλας και κινητοποίησης πολιτών μιας κοινωνίας. Από τις αντιδράσεις των παιδιών μέχρι την όποια βοήθεια μπορούσαν να προσφέρουν άγνωστοι!

Τα σχόλιά μου;

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το πόσο ήθελαν αυτά να παιδιά να επικοινωνήσουν, να λύσουν τα θέματά τους, να γνωστοποιήσουν τις δυσκολίες τους. Και πόσο εμπιστεύτηκαν τη δασκάλα τους και το ένα το άλλο!

Και ... χαμόγελο και ελπίδα! Αυτά είναι τα συναισθήματα που ένιωσα όσο προετοίμαζα αυτό το post. Όλο τον χρόνο που χρειάστηκα για να διαβάσω στο twitter και στο διαδίκτυο ότι έχει γραφτεί για την Kyle Schwartz και την ενέργειά της #IWishMyTeacherKnew, χαμογελούσα γλυκά!

Θέλω δασκάλες και δάσκαλους με αγάπη για τα παιδιά!

Τους χρειάζομαι!

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!