Γονείς με μαθησιακές δυσκολίες

Γονείς με μαθησιακές δυσκολίες

10 tips για καλύτερη προσέγγιση της καθημερινότητας!!!!!

Είναι γεγονός πως στη σημερινή εποχή οι γονείς έχουν πληθώρα ενημέρωσης σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους, τι στρατηγικές παρέμβασης θα πρέπει να ακολουθήσουν και ποια εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα πιο κατάλληλα για αυτά. Στην περίπτωση όμως που η μαθησιακή δυσκολία είναι κληρονομική (και κατά το 40%-50% των περιπτώσεων βάσει ερευνών συνήθως είναι) οι ίδιοι οι γονείς είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εμψύχωση και υποστήριξη των παιδιών τους εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να αφομοιώσουν ή να συγκεντρωθούν. Αυτό φυσικά πιθανόν να συμβαίνει γιατί όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά δεν κατάφεραν να λάβουν την απαραίτητη στήριξη καθώς η ενημέρωση ήταν ελλιπής και αποσπασματική ενώ πολλοί γονείς δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του όρου ‘Μαθησιακές Δυσκολίες’. 

Ποια είναι λοιπόν τα πιο κοινά λάθη ή με άλλα λόγια τι θα πρέπει οι γονείς να κάνουν ή να μην κάνουν προκειμένου να βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία;

 1. Μην προσπαθείτε απαραίτητα να διαβάσετε με το παιδί σας.       

Πιθανότατα η εκπαιδευτική διαδικασία να σας αγχώνει φέρνοντας σας στο μυαλό μνήμες από την παιδική ηλικία θυμίζοντας σας πόσο δύσκολα ήταν. Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια ψυχολογία μόνο κακό μπορεί να κάνει τόσο στο παιδί και την απόδοση του, όσο και στη μεταξύ σας σχέση. Μεταφέρετε αυτή την αρμοδιότητα, αν έχετε τη δυνατότητα, αλλού (κέντρο μελέτης, δάσκαλο στο σπίτι, βοήθεια από συγγενικό πρόσωπο) ή αν δεν υπάρχει καθόλου αυτή η δυνατότητα εξηγήστε την κατάσταση στον/στην εκπαιδευτικό του σχολείου για περεταίρω βοήθεια (ολοήμερο πρόγραμμα). Σίγουρα θα μπορεί να βρεθεί λύση.    

2. Αποφεύγετε να εκφράζετε άποψη μπροστά στα παιδιά σχετικά με το φόρτο εργασίας ή τις απαιτήσεις των δασκάλων τους. 

Το φόρτο εργασίας των παιδιών ποικίλλει από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πιο πολύ τους ίδιους τους γονείς να παραπονιούνται για αυτό παρά τα παιδιά. Αν όμως τα παιδιά παίρνουν αυτό το παράδειγμα, πολύ σύντομα θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά και μπορείτε να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας όταν τα παιδιά δεν είναι μπροστά. Αντί να κρίνετε τις πράξεις των άλλων επικεντρωθείτε στο τι εσείς μπορείτε να τακτοποιήσετε χωρίς πίεση και άγχος.  Χρειάζεται ενθάρρυνση στις δύσκολες μέρες και φυσικά να ξεκινήσετε θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών και των δυο σας χαμηλά, ανεβάζοντας τον σταδιακά, ανάλογα με το ρυθμό προσαρμογής του παιδιού. 

 3. Προσπαθείτε να βοηθάτε το παιδί μέσα από κίνητρα και θετική ενίσχυση.

Η αρνητική ενίσχυση είναι ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας στην πρόοδο του κάθε παιδιού, πόσο μάλλον ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες. Χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και θετική ενίσχυση για να ανθίσει το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Χρειάζεται κίνητρο, χειροπιαστό (εδώ-και-τώρα) κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. «Μετά από αυτήν την παράγραφο, διάλειμμα για χυμό», «μόλις καταφέρεις όλο το κείμενο τρώμε ζελέ φρούτων», «αν καταφέρουμε να διαβάσουμε ικανοποιητικά για το τεστ, θα παίξουμε το τάδε αγαπημένο παιχνίδι». Μη διστάσετε να βάλετε και την άσκηση στο παιχνίδι αν μπορείτε. Θα λειτουργήσει θαυμάσια πρωτίστως σε εσάς κι έπειτα στο παιδί. Με την πάροδο του χρόνου θα δείτε το παιδί να έχει όλο και λιγότερο ανάγκη αυτή την ενίσχυση καθώς θα έχει βοηθηθεί από σας να εσωτερικεύσει αυτούς τους μηχανισμούς ρύθμισης. Ίσως μάλιστα αυτή η τακτική βοηθήσει κι εσάς τους ίδιους να είστε πιο αποδοτικοί σε άλλες σας ασχολίες. Δοκιμάστε το!

4. Δώστε την απαραίτητη σημασία στον προγραμματισμό.

Ο προγραμματισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση των καθημερινών ασχολιών όλων μας. Και των παιδιών, ειδικά εκείνων που δυσκολεύονται με τη διαχείριση του χρόνου τους. Εάν οι ίδιοι δυσκολεύεστε ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου για τη θέσπιση ενός προγράμματος που θα διευκολύνει την καθημερινότητα όλων και θα ισορροπεί ανάμεσα στα καθήκοντα και τον επαρκή ελεύθερο χρόνο. Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις αρκεί να αποτελούν εξαίρεση και όχι τον κανόνα.  

5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό κι εκφράστε τα συναισθήματα σας. 

Η καθημερινότητα των γονιών είναι ιδιαίτερα εξαντλητική! Η καθημερινότητα των γονιών με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να γίνει πολύ δύσκολη. Εξωτερικεύστε το συναίσθημά σας και βρείτε δημιουργικές διεξόδους μόνο για σας ακόμη κι αν πρόκειται για μια ώρα την εβδομάδα. Μόνο αν έχετε γεμάτες μπαταρίες θα μπορέσετε να γεμίσετε και τις μπαταρίες των άλλων όταν το χρειάζονται. 

6. Μην απογοητεύεστε και ακόμη κι αν συμβαίνει ΜΗΝ το δείχνετε. 

Οι αντιδράσεις των γονιών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πως αισθάνονται τα παιδιά. Τα παιδιά σας λειτουργούν σαν καθρέπτης σας. Δώστε τους ενθάρρυνση κι όχι απογοήτευση κι αυτά θα ανταποκριθούν και με το παραπάνω.

7. Προσπαθήστε να μην κατακρίνετε τις νέες μεθόδους εκμάθησης πριν δείτε τα αποτελέσματα τους.

Είναι γεγονός πως στο παρελθόν η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών ήταν τουλάχιστον ελλιπής. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η διαδραστική μάθηση είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Μην αμφισβητείτε την αποδοτικότητα νέων μεθόδων…τουλάχιστον όχι πριν δείτε το αποτέλεσμά τους. Ίσως μάλιστα μέσα σε αυτούς τους τρόπους βρείτε κάτι ενδιαφέρον και για σας προσωπικά. 

8. Μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο διάβασμα.

Ένα τεστ δεν πήγε και τόσο καλά; Ε, και; Πολλές προσπάθειες δεν αποδίδουν αμέσως…κάποιες ίσως καθόλου. Η ζωή δεν τελειώνει στο σχολείο. Ασχοληθείτε φυσικά όσο μπορείτε με τα καθήκοντα του σχολείου αλλά μην επικεντρώνεστε μόνο σε αυτά καθώς μπορεί να χάνετε χρόνο και από άλλα σημαντικά ταλέντα του παιδιού σας. Όλα χρειάζονται με μέτρο. Η αλλαγή που περιμένετε να έρθει (δηλαδή το παιδί να πάρει μια σωστή γραμμή διαβάσματος και να έχει σταθερή απόδοση) θα έρθει αργά η γρήγορα εφόσον γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ο χρόνος για χόμπι όμως δε θα γυρίσει πίσω!

9. Μην απορρίπτετε το διάβασμα.

Είναι συνήθης τακτική όταν κάτι δεν καταφέρνουμε να αρχίσουμε να το απορρίπτουμε. Είναι σημαντικό το παιδί να μένει κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία ακόμη κι αν δεν αριστεύει. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη αλλά ο επιμένων νικά! Δώστε κίνητρο στο παιδί και στον εαυτό σας! Κι ακόμη κι αν δεν αριστεύσει έχει σίγουρα πολλά να κερδίσει!

10. Έχετε υπομονή.

Ειδικά για όσους ταλαιπωρούνται από έντονη διάσπαση προσοχής αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Όμως αξίζει τον κόπο γιατί το όφελος είναι διπλό. Αρχικά ενισχύουμε την υπομονή του ίδιου του παιδιού μέσα από το παράδειγμά μας. Ταυτόχρονα όμως δε δείχνουμε να αποθαρρυνόμαστε από πιθανές αναποδιές που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της μάθησης κι έτσι ενθαρρύνουμε το παιδί να συνεχίσει να προσπαθεί!

Bonus tip!

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουν πολύ μεγαλύτερη στήριξη από ότι στο παρελθόν. Οπότε, μην προεξοφλείτε καταστάσεις.  Το παιδί σας σίγουρα θα έχει ένα μέλλον που θα το κάνει ευτυχισμένο, ειδικά αν έχει όλη την άνευ όρων αγάπη και στήριξή σας!  

 

Photo by Juanjo Menta from Pexels

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!