Πως ενισχύουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Πως ενισχύουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών

H δημιουργικότητα των παιδιών μας μπορεί να ενισχυθεί και να αυξηθεί, με τη βοήθειά μας.

Mε 7 απλές συμβουλές η Μαντζαρίδου Πηνελόπη, Ψυχολόγος - Msc  των κέντρων Ενσυναίσθηση μας δίνει τα εργαλεία για να "δουλέψουμε" την πορεία των παιδιών μας προς την δημιουργικότητα μέσα από την φαντασία τους. Και τελικά δεν χρειάζονται καθοδήγηση από εμάς. Μόνο συμπαράσταση και αποδοχή!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση είχε πει κάποτε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός Albert Einstein. Και όχι τυχαία.

Η φαντασία και η πηγαία δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας είναι από τα υπέροχα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που χάνονται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Η πολυπόθητη ωριμότητα είναι συνυφασμένη κατά κάποιον τρόπο και με την υποταγή στους κανόνες, τους συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης προβλημάτων, την τάξη, την ρουτίνα και έτσι τα φαινομενικά ανεξάντλητα αποθέματα της παιδικής δημιουργικότητας στερεύουν.

Υπάρχουν τρόποι να «σωθεί» το παιδί μέσα μας ; Φυσικά υπάρχουν!

 

Αποφύγετε το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα.

Ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται..ναι, η αγωνία είναι μεγάλη. Όμως μήπως τελικά το καθημερινό πρόγραμμα πολλών παιδιών (ξεκινώντας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού) είναι σημαντικά επιβαρυμένο; Μήπως καθρεφτίζει στην πραγματικότητα περισσότερο τις επιθυμίες του γονιού, παρά του παιδιού; Σκεφτείτε, είναι πιθανό, το παιδί να κουράζεται περισσότερο από όσο αντέχει και ταυτόχρονα να μην έχει όσο ελεύθερο - και άρα δημιουργικό - χρόνο θα έπρεπε.

  

Μην φοβάστε την «βαρεμάρα».

Η λεγόμενη βαρεμάρα που συχνά ένα παιδί φαίνεται να έχει, αποτελεί ένα θέμα «φωτιά» για πολλούς γονείς. Κι όμως! Όταν ένα παιδί μοιάζει να βαριέται, μπορεί να ονειροπολεί. Αφήστε το! Είναι μια εξαιρετικά δημιουργική στιγμή γιαυτό και την χρειάζεται.

  

Περιορίστε τις ανταμοιβές εκεί που χρειάζεται.

Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα αποκτήσει εσωτερικό κίνητρο. Δώστε ώθηση στο γρανάζι με την φαντασία του..βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τους δικούς του στόχους μόνο του και μην το δελεάζετε συνεχώς με ανταμοιβές (πχ δώρα, περισσότερη τηλεόραση ή tablet) ή προτάσεις όπως «αν κάνεις τέλεια την εργασία σου θα είσαι η καλύτερη στην τάξη σου». Έτσι θα ανακαλύψει σιγά σιγά την εγγενή ευχαρίστηση της δημιουργίας.

 

Μην επεμβαίνετε συνεχώς στο παιχνίδι του.

Όσο δελεαστικό και να σας φαίνεται να διορθώσετε το παζλ που δεν πάει τόσο καλά ή το σχέδιο της ζωγραφιάς που δεν φαίνεται τόσο όμορφη, μην το κάνετε! Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας – ξεκινώντας ακόμη από την νηπιακή ηλικία- να βρει μόνο του τους τρόπους, να αναπτύξει την διαφορετικότητα του. Σαν ενήλικες είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε με αυστηρά συγκεκριμένους τρόπους, εξετάζοντας δυο-το πολύ τρεις- επιλογές, για ένα παιδί όμως δεν ισχύει αυτό. Ένα παιδί είναι ικανό να σκεφτεί τους πιο απίθανους τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος.

  

Αποδεχτείτε τα λάθη.

Είναι και αυτά μέσα στο πρόγραμμα και είναι καλοδεχούμενα. Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο και ότι σημασία έχει η προσπάθεια.

  

Δώστε τους ερεθίσματα.

Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερο! Ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία ήδη από την πρώιμη βρεφική ηλικία. Όσο περισσότερα ερεθίσματα (βιβλία, βόλτες, μουσική, χρώματα, συζητήσεις, παιχνίδια...κ.α.) προσφέρετε στο παιδί σας τόσο πιο πιθανό να ανακαλύψει και αυτά που του αρέσουν και στα οποία είναι καλό.

  

Γνωρίστε το παιδί σας και αγαπήστε το γιαυτό που είναι.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο όλων. Η αποδοχή του εαυτού μας από τους άλλους γιαυτό που είμαστε, με όλα μας τα ελαττώματα, τα προτερήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, αποτελεί την βαθύτερη επιθυμία όλων των ανθρώπων. Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και το σέβεστε όπως είναι και έτσι θα μάθει και αυτό να αγαπάει τον εαυτό του και να σέβεται τους συνανθρώπους του ως ενήλικος άνθρωπος. Δώστε χώρο και χρόνο στην ελεύθερη δημιουργία και την ανάπτυξη της φαντασίας.

  

Επομένως, η δημιουργικότητα είναι κάτι που μπορεί να ενισχυθεί και να αυξηθεί, όπως μπορεί να βελτιωθεί η αναγνωστική ικανότητα, η μαθηματική σκέψη και η αθλητική επίδοση ενός παιδιού. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αρχικά οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι η δημιουργικότητα έχει μεγάλη αξία τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

  

«Η δημιουργικότητα κάνει την φαντασία να δουλέψει..και κάπως έτσι φτιάχτηκαν τα πιο θαυμαστά πράγματα στην ιστορία του ανθρώπου» Ken Robinson, Αμερικανός συγγραφέας.

  

Επιμέλεια: Πηνελόπη Μαντζαρίδου, Ψυχολόγος- Msc, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας της Ενσυναίσθησης
Επεξεργασία: Καπιώτου Αναστασία, Λογοθεραπεύτρια- Επιστημονικά Υπεύθυνη κέντρων Ενσυναίσθηση
Αθήνα: Δημητρίου Υψηλάντου 8, Ελληνικό,τηλ: 2109629870, www.ensunaisthisi.gr

photo credits: wsilver, tittle "Carter with toy in the back seat", license CC2.0

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!