αγόρι που τρώει μακαρονάδα

Τα αμυλούχα τρόφιμα και το κρέας

Ρωτήσαμε τη Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου (Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) για τη συχνότητα των αμυλούχων τροφίμων και του κρέατος, στα παιδιά.

Μας προτείνει τα αμυλούχα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, πατάτες) να συνοδεύουν πάντα το κρέας (μπιφτέκι, μπριζόλα, κοτόπουλο, ψάρι), η ποσότητα να μην ξεπερνά τα 140-150 γρ από την ηλικία των 8 ετών και πάνω, ενώ για μικρότερες ηλικίες τα 120 γρ. και το ψωμί ως συνοδευτικό μόνο για τα όσπρια.

 

"Τα αμυλούχα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, πατάτες) δεν θα πρέπει να αποκλείονται από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού σας. Ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει μέτρο όχι μόνο στη συχνότητα, αλλά και στην ποσότητα κατανάλωσης τους.

  • Αυτό που προτείνουμε πάντα στους γονείς είναι τα αμυλούχα τρόφιμα να βρίσκονται σαν συνοδευτικό στο ίδιο πιάτο μαζί με το κρέας (μπιφτέκι, μπριζόλα, κοτόπουλο, ψάρι).
  • Η ποσότητα να μην ξεπερνά τα 140-150 γρ, από την ηλικία των 8 ετών και πάνω, ενώ για μικρότερες ηλικίες συστήνεται ποσότητα ίση με 120 γρ.
  • Καλό είναι να μη συνοδεύετε το φαγητό του παιδιού σας με ψωμί, παρά μόνο στις περιπτώσεις των οσπρίων (φακές, φάβα, φασολάδα, φασόλια, ρεβίθια) ή κάποιου λαδερού (αρακάς, πράσινα φασολάκια, μπάμιες) φαγητού.

Μακαρόνια μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας μέχρι μια φορά την εβδομάδα και στην ποσότητα που αναφέραμε παραπάνω.

Καλό είναι η σάλτσα να είναι σπιτική και κατά προτίμηση κόκκινη και όχι λευκή. Για να την κάνετε πιο εύγευστη, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά όπως κρεμμύδι, καρότο και μανιτάρια. Προτιμάμε πάντα τριμμένο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (τρικαλινό, νουνού, Fina, Milner).

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι καλό είναι να προσφέρετε στο παιδί σας αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης (μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι), διότι έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες απ'ότι τα λευκά αμυλούχα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να χορτάσει πιο εύκολα (και άρα να μη ζητήσει παραπάνω ποσότητα) και να μην προκληθεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου. Επιπλέον, λόγω του ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διατηρούν μεγάλο μέρος των βιταμινών τους.

Σχετικά με το κρέας, καλό θα είναι το λευκό κρέας, το οποίο είναι το κρέας των πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και των ψαριών, να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση αρκετά πιο συχνά απ'ότι το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι το κρέας του μοσχαριού, του χοιρινού, του αρνιού.

Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται 3-4 φορές/εβδομάδα λευκό κρέας και μόνο 1 φορά/εβδομάδα κόκκινο κρέας, διότι το κόκκινο κρέας έχει αρκετά υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά απ'ότι το λευκό κρέας".

 

(photo credits: by dean.mullin via compfight.com)

γράφει: Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, www.paidi-diatrofi.gr

 

Προτείνουμε να διαβάσετε: Συνταγές για μωρά και παιδιά,    Φρούτα και λαχανικά εποχής. Ποια είναι;,     Τι να φάω στο σχολείο

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!