δύο παιδιά χοροπηδούν

Παιχνίδια Εκτόνωσης και Σαββατοκύριακου

Ξεχειλίζει η ενέργεια των παιδιών;

Μήπως τσακώνονται το Σαββατοκύριακο ή τις περιόδους των εορτών; Η λύση είναι τα παιχνίδια εκτόνωσης! Για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους δημιουργικά.

Φανταστείτε το πρωινό του Σαββάτου γεμάτο χουζούρα, γελάκια με τα μικρά και  ... μαξιλαροπόλεμο!

Σηκωθείτε για το πρωινό (μόλις χορτάσετε) και πάρτε τις σημειώσεις σας για να διαλέξετε τα παιχνίδια της υπόλοιπης ημέρας:

Δημιουργήστε έργα τέχνης

Μικροί και μεγάλοι! Στρώστε ένα "ρολό χαρτί" ή χαρτί με το μέτρο ή πολλά χαρτιά στο πάτωμα. Ξαπλώστε μπρούμυτα, ο καθένας με το δικό του κομμάτι χαρτιού και τους μαρκαδόρους - κραγιόνια. Δημιουργήστε με αχαλίνωτη φαντασία ... Στο τέλος κολλήστε τα στο διάδρομο του σπιτιού, φτιάχνοντας την προσωπική σας γκαλερί.

 

Κάντε εσωτερικό κάμπινγκ

Βγάλτε στην επιφάνεια τις σκηνές. Στο δωμάτιο, στο μπαλκόνι ή στην αυλή αναλόγως καιρού. Υπέροχος προσωπικός χώρος για το παιδί. Ας διαλέξει τα παιχνίδια που θα το συντροφεύσουν, το χαλάκι, το μαξιλάρι, το πάπλωμα που θα το κρατήσει ζεστό. Προτείνετέ του παραμύθια ή αφήστε το μόνο του να ασχοληθεί με τα παιχνίδια του. Μπορείτε ακόμη να του δημιουργήσετε ένα σενάριο: π.χ. παραλία, βουνό, κατασκήνωση.
Προσκαλέστε φίλους του ή τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.
Μπείτε μαζί του στη σκηνή και γελάστε παρέα.
Μοιραστείτε μυστικά από τη δική σας παιδική ηλικία!

 

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια: Τάβλι, σκάκι, ντάμα

Διαλέξτε το παιχνίδι σας και μάθετέ το στο παιδί σας. Γελάστε με την καρδιά σας όταν σας "στριμώξει". Θα το ευχαριστηθεί και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του.

 

Πηγαίνετε σε μουσεία

Υπάρχουν και παιδικά μουσεία με προγράμματα διδακτικά για τα παιδιά και μην αποθαρρυνθείτε ... όταν καταλάβετε ότι πολλά δεν τα ξέρετε κι εσείς και τα μαθαίνετε για πρώτη φορά.

 

Φτιάξτε κουλουράκια, μπισκότα ή γλυκά και κέικ.

Πάρτε το απόφαση ότι σήμερα η κουζίνα θα γίνει άσπρη, τα ρούχα σας θα γεμίσουν αλεύρι και μάλλον βούτυρο και εφορμήστε στην κουζίνα με ποδιές...

 

Διαδρομή μετ' εμποδίων για την έξτρα ενέργεια!

Ήρθε η ώρα για να βγάλουν την ενέργεια. Στήστε εμπόδια στο σαλόνι και βάλτε τα με χρονόμετρο να τα περάσουν. Φτιάξτε διαδρομές με καρέκλες που θα περάσουν από κάτω, μαξιλάρια που θα πηδήξουν και τραπεζάκια που θα συρθούν.

 

Βάλτε τα παιδιά να χοροπηδήσουν

προλαβαίνοντας να πουν "Με λένε Ανθή" ή "Είμαι νίντζα" ή να κερδίσει όποιος χοροπηδήσει πιο ψηλά ή πιο πολύ ώρα.

 

Ας προσπαθήσουν να κάνουν ισορροπία

με ένα βιβλίο στο κεφάλι.

 

Να παίξουν Γκολφ εφημερίδας

φτιάχνοντας μπάλες από εφημερίδα και χτυπώντας τες ως το προκαθορισμένο σημείο, που είναι σημειωμένο στο πάτωμα με ταινία.

 

Διαγωνισμός τούμπας στο χαλί

 

Φτιάξτε μία ιστορία μαζί

Ξεκινήστε με την πρώτη πρόταση εσείς. Ακολουθεί το παιδί. Μετά πάλι εσείς και ούτω καθεξής.

 

Φτιάξτε το οικογενειακό σας δέντρο

Θυμηθείτε οοόλα τα ξαδέλφια και τα ονόματα των παιδιών τους. Αφήστε τα μικρά να ξεκινήσουν και διασκεδάστε με τις ιστορίες που ξεπετάγονται από το χρονοντούλαπο.

 

Διαγωνισμός χορού και φιγούρας..!

Περίεργες φιγούρες και χοροπηδητά θα χαρίσουν γέλιο αλλά μπορεί να σας χαρίσουν λουμπάγκο... προσοχή!.

 

Πόλεμος ! 

Φτιάξτε μπάλες από εφημερίδα ή χρησιμοποιήστε πάνινες και ξεκινήστε πόλεμο με τα μικρά σας σε όλο το σπίτι. Οι μικροί καταδρομείς θα περάσουν υπέροχα!

 

Δημιουργήστε ένα κυνήγι θησαυρού.

  

Εννοείται ότι σε όλα τα παιχνίδια οι νικητές παίρνουν κέρασμα..!

Καλή σας διασκέδαση..!

 

Photo Credit: basco5 via Compfight cc

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!