άντρες και γυναίκες παίζουν βόλεϊ στην παραλία

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι υγείας για τη γυναίκα και τον άνδρα

Προσοχή στην άμμο, στη θάλασσα και στον έρωτα.

Όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι συνήθως χαμογελάμε και αναπολούμε ξένοιαστες στιγμές! Εκτός από τους παθόντες που λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και της ξενοιασιάς στην άμμο, ταλαιπωρήθηκαν όλο το χειμώνα με συμπτώματα, φαρμακευτικές αγωγές και εξετάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις με μόνιμα αποτελέσματα που επιδρούν στη γονιμότητα και στην ίδια τη ζωή τους.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα άρθρο που επισημαίνει τους κινδύνους του καλοκαιριού ώστε να προφυλαχτούμε και να μην χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε, είτε εμείς οι γονείς, είτε τα παιδιά μας.

Το καλοκαίρι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων στις γυναίκες και στους άνδρες και όχι μόνο λόγω των ερωτικών παιχνιδιών στην παραλία. Ο γυναικολόγος Δρ. Στέφανος Χανδακάς και ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας μας ενημερώνουν αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν το καλοκαίρι και αφορούν τη γυναίκα βρίσκονται στην άμμο και τη θάλασσα:

  • Κολπίτιδες: (Η συχνότερη αιτία οι μύκητες της άμμου και του νερού).
    Συμπτώματα: αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο).
    Απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (αμέσως μετά το μπάνιο), η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.
  • Ουρολοιμώξεις: Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με την μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ' επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες.
    Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.

    Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (ταχτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα). Όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μίας ουρολοίμωξης, η βασικότερη εξέταση είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων η οποία θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα καλοκαιρινά ερωτικά παιχνίδια γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πολλά...

  • HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ), Χλαμύδια,
  • Έρπητας των γεννητικών οργάνων.
  • Σύφιλη, Γονόρροια ή Βλεννόρροια,
  • AIDS, Ηπατίτιδες
  • Ανεπιθύμητη κύηση

«Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορούμε να χαρούμε τον έρωτα και τις διακοπές μας χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις» τονίζει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς με αφορμή την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και προσθέτει «Όχι σεξ και παιχνίδια στην άμμο τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προφυλάξεις, γιατί οι κίνδυνοι που «καραδοκούν» μπορούν να πλήξουν μια γυναίκα για όλη της την ζωή!».

Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι γυναικολόγοι, οι περισσότερες από τις μολύνσεις που μπορεί να πλήξουν τη γυναίκα την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται αντιληπτές εβδομάδες η και μήνες αργότερα! Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει κάθε γυναίκα και να λαμβάνει τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις, απολαμβάνοντας τις χαρές των διακοπών της.

«Πολλές όμως γυναίκες αγνοούν το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν ελλοχεύει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στην θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα» επισημαίνει ο κ Χανδακάς.

Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που χτυπούν τους άνδρες στη χώρα μας είναι:

  • AIDS,
  • Σύφιλη,
  • Hπατίτιδα B και C,
  • Βλεννόρροια
  • Κονδυλώματα
  • Μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων
  • Χλαμύδια
  • Ερπης
  • Μολυσματική τέρμινθος
  • Τριχομονάδες

Εκτός απ αυτά υπάρχουν τα λοιμώδη και τα δερματικά νοσήματα που μεταδίδονται κι αυτά όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:

  • Eλονοσία,
  • Φυματίωση,
  • Ψώρα
  • Φθειρίαση

Πολλά από τα νοσήματα αυτά μετά την μετάδοση τους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι πολύ ήπια.

«Το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων»εξηγεί ο κ. Ρόκκας

Μέτρα προφύλαξης και θεραπεία:

Σύμφωνα με τους γιατρούς η ενημέρωση των εφήβων και των νέων ανδρών για τα νοσήματα και τον τρόπο μετάδοσης τους είναι βασικό μέτρο προφύλαξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η άγνοια κινδύνου συμβάλλει στον επιπολασμό.

Για τους ειδικούς οι μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις με σύντροφο εμπιστοσύνης είναι βασικό μέτρο προφύλαξης. Στις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις των διακοπών η επιλογή του ερωτικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού παρέχουν ένα υψηλό βαθμό προστασίας, χωρίς αυτό όμως να είναι απόλυτο.

«Τα οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά από μια εφήμερη σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρο προφύλαξης η ακόμη και η υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να οδηγήσει ΑΜΕΣΑ τον άνδρα στο γιατρό»καταλήγει ο κ Ρόκκας.

Η ιατρική διάγνωση ότι κάποιος έχει μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απαιτεί άμεσα θεραπεία -ανάλογα με το νόσημα- τόσο του ιδίου όσο και του συντρόφου του, η ενημέρωση του οποίου κρίνεται απαραίτητη όταν αυτό είναι εφικτό.

 

πηγές: cosmos επικοινωνία, www.drchandakas.gr, www.krokkas.gr

photo credits: A sunny saturday on Ipanema Beach by Xavier Donat

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!