δημιουργία χιονιού σε μικροσκόπιο

Μαμά, γιατί το χιόνι είναι λευκό;

Όταν ξυπνάς το πρωί και βλέπεις νιφάδες να πέφτουν από τον ουρανό, φωνάζεις τα παιδιά σου! Έκπληξη και ενθουσιασμός επικρατεί στο σαλόνι και αρχίζουν οι ερωτήσεις ... Πότε θα βγούμε έξω να παίξουμε χιονοπόλεμο; Γιατί είναι άσπρο το χιόνι; Γιατί δε με αφήνεις να βγω στο μπαλκόνι; Τι εννοείς ότι φοράω πυτζάμες; Θέλω να πιάσω το χιόνι σου σου λέωωωωωωω!

Μία - μία οι ερωτήσεις αγάπες...

Πως δημιουργείται το χιόνι;

Δημιουργείται όπως η βροχή, μόνο που κάνει τόσο κρύο που παγώνουν οι σταγόνες. Δηλαδή, η ζέστη του ήλιου κάνει το νερό από τη θάλασσα και τις λίμνες να εξατμίζεται, να μετατρέπεται από υγρό σε αέριο κι έτσι να ανεβαίνει στον ουρανό. Αυτοί οι υδρατμοί μαζεύονται όλοι μαζί και σχηματίζουν τα σύννεφα. Αναλόγως τη θερμοκρασία και το πόσο κρύο κάνει, οι υδρατμοί γίνονται βροχή, χιονόνερο, χιόνι ή χαλάζι.

Τι είναι το χιόνι;

To χιόνι είναι ένα είδος υετού που αποτελείται κατά 100% από παγοκρυστάλλους σε μορφή χιονονιφάδων. Υετός είναι κάθε πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του ύδατος -σε υγρή ή στερεά μορφή- τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας. Κυριότερες μορφές του «υετού» είναι: η Βροχή, το Χιονόνερο ή Χιονόβροχο ή Χιονόλυτο, οι Ψεκάδες, το Χαλάζι, το Χιόνι, οι Χιονόκοκκοι, οι Παγοβελόνες, οι Παγόκοκκοι και ο Υαλοπάγος που δημιουργείται όμως στο έδαφος.

Γιατί το χιόνι είναι λευκό;

Το φως που πέφτει στο χιόνι αντανακλάται από τους μικρούς παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου φως. Όταν το φως φτάνει στο μάτι, όλα τα χρώματα της ίριδας είναι παρόντα – και έτσι το φως γίνεται αντιληπτό ως λευκό.

Πόσο γρήγορα πέφτει μία νιφάδα χιονιού;

Μια συνηθισμένη ταχύτητα πτώσης είναι τα 1,2 μ. το δευτερόλεπτο, αναλόγως βέβαια τη δομή τους. Όσο πιο χαλαρή η δομή τόσο μεγαλύτερη αντίσταση συναντά από τον αέρα καθώς πέφτει. Οι σταγόνες της βροχής πέφτουν 5 με 6 φορές γρηγορότερα. Το ήξερες;

Οι απαντήσεις που έδωσα στα παιδιά μου ήταν προσαρμοσμένες στην ηλικία τους και τη διάθεση της στιγμής. Εξιστόρησα τον πόλεμο των σύννεφων που έχει σαν αποτέλεσμα τη βροχή. Το κρύο που παγώνει το δάκρυ από το σύννεφο. Τις χιονονιφάδες που κατεβαίνουν χορεύοντας με τον άνεμο και τη φορεσιά τους που δεν απορροφά κανένα χρώμα, με αποτέλεσμα να το βλέπουμε σαν λευκό... Βρήκα ευκαιρία να τους μιλήσω και για τα χρώματα..! Και τέλος για τον συναγωνισμό που κάνουν οι νιφάδες του χιονιού ποια θα κατέβει πρώτη και θα νικήσει στον αγώνα. Το μόνο που δεν μπόρεσα να απαντήσω, είναι το πόση ώρα χρειάζεται το χιόνι για να στρωθεί...

Φωτογραφία με σχηματισμό νιφάδας χιονιού: Snowflake Movies

πηγές: The water cycle απο το Science kids, Βικιπαίδεια, Science Illustrated, Science Illustrated

 

 

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!