μητέρα με παιδί ξαπλωμένοι μπρούμητα σε κρεβάτι βλέποντας ένα βιβλίο με χρωματιστές εικόνες

Πως να επιλέξω βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως να επιλέξουν το κατάλληλο βιβλίο για τα παιδιά τους που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία. Είτε ψάχνετε ένα βιβλίο στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν μερικούς σημαντικούς παράγοντες:

#1 Σωστή εικονογράφηση

Οι εικόνες του βιβλίου είναι σε αυτήν την ηλικία θα πουν περισσότερα στο παιδί σας από ότι τα λόγια. Φροντίστε να το εκθέτετε σε εικόνες απλές αλλά ουσιώδεις.

#2 Μεγάλα γράμματα

Η γραμματοσειρά παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο ειδικά για τα νήπια. Σε αυτήν την ηλικία έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούν τα γράμματα και είναι πιθανό να ρωτήσουν για αυτά. Συνεπώς ένα φορτωμένο, έντονα πυκνογραμμένο βιβλίο μπορεί να τα απωθεί.

#3 Ναι στο λεκτικό μοτίβο

Τα βιβλία με επαναλαμβανόμενο λεκτικό μοτίβο συνήθως προσελκύουν τα παιδιά κυρίως επειδή αποστηθίζουν τις φράσεις και παίρνουν ευχαρίστηση από το να μπορούν να προβλέψουν ποια θα είναι η επόμενη λέξη.

#4 Ναι στην ομοιοκαταληξία

Βιβλία με ομοιοκαταληξία σε στυλ ποιήματος τραβούν και εξιτάρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας αλλά ταυτόχρονα τα βοηθούν πολύ να εξελιχθούν. Όσο τους διαβάζετε ψάχνουν να βρουν τη λέξη που μπορεί να ακολουθεί κι αυτό εξασκεί το μυαλό τους.

#5 Έκπληξη

Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται όταν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης στα βιβλία τους. Μαγικές εικόνες, παραθυράκια που ανοίγουν και κλείνουν, αναδιπλούμενες σελίδες ή η ύπαρξη ενός παιχνιδιού μέσα στο βιβλίο είναι σίγουρα στοιχεία που θα τα μαγέψουν.

#6 Βιωματική μάθηση

Είναι εξαιρετική ιδέα να συνδέσετε το βιβλίο με μια θεατρική παράσταση, ταινία ή τραγούδι στο ίδιο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο του βιβλίου και να το θυμούνται καλύτερα.

#7 Κατάλληλο θέμα

Βρείτε ένα θέμα που έχει προβληματίσει το παιδί ή που βλέπετε ότι του αρέσει και ξεκινήστε από αυτό για να του δημιουργήσετε τη διάθεση για διάβασμα.

 

Μην παραλείψετε να διαβάζετε το βιβλίο με το σωστό τρόπο. Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση της εικόνας και του λόγου και έχοντας στο μυαλό σας ότι η ενεργητική ανάγνωση απαιτεί συζήτηση του βιβλίου με το παιδί και ενεργή συμμετοχή του στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

 

Photo credits: Ksenia Chernaya / Pexels

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!