Μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη … χωρίς ενέργεια;

Μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη … χωρίς ενέργεια;

Μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη, καταστροφέας σκανταλιάς, αρχηγός παιδο-στρατοπέδου... Πολλές είναι οι ιδιότητες που με χαρακτηρίζουν. Όλες έχουν του κόσμου τα καλά, μα ένα μειονέκτημα… Τη σπατάλη ενέργειας και τη δύσκολη δημιουργία και αποθήκευσή της… Λόγω ηλικίας συμβαίνει αυτό. Είμαι σίγουρη ότι αν ήμουν 20 χρονών δεν θα με απασχολούσε η ενέργεια...

peratzada 1Έχω ένα ειδικό κουτάκι στο μυαλό μου που καταγράφω τι με γεμίζει (πολύτιμη) ενέργεια, ώστε όταν ξεμείνω να αποθηκεύσω άμεσα. Η λίστα μου έχει τα εξής: Φυσικός χυμός πορτοκάλι,  ταχίνι και φαρμακευτικά σκευάσματα (πολυβιταμίνες και σιρόπια). Παλιότερα πήγαινα στο φαρμακείο, παραπονιόμουν στον φαρμακοποιό και με γέμιζε κάψουλες… Μετά ανακάλυψα ότι ο φυσικός χυμός πορτοκάλι μου χάριζε ενέργεια τέτοια που στις 21:30 το βράδυ δεν σκεφτόμουν  το κρεβάτι μου, αλλά υπέροχες παρέες με χαμογελαστούς ανθρώπους να χαχανίζουμε! Και το πιο πρόσφατο στη λίστα μου, το ταχίνι, το πρόσθεσα μετά από ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη… Να πως το ανακάλυψα:

Όλα ξεκίνησαν με το διήμερο  ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένη του κυρίου Λευτέρη Χαΐτογλου (από τη βιομηχανία τροφίμων Αφοι Χαΐτογλου) μαζί με άλλες ιντερνετομαμάδες. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να γνωρίσουμε τη διαδικασία παραγωγής του Μακεδονικού Χαλβά, τη διατροφική του αξία και τον τρόπο χρησιμοποίησης του στην καθημερινή κουζίνα. Το διήμερο ήταν γεμάτο με ανάμικτα  συναισθήματα έκπληξης και περηφάνιας.

freskoshalvas2

Έκπληξη για τη διαδικασία παραγωγής του χαλβά, σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που μπαίνεις μόνο αν έχεις φορέσει ειδική ποδιά, σκούφο και έχεις απολυμάνει τα χέρια σου. Εκεί είδα τεράστια μηχανήματα να ξεχωρίζουν το σουσάμι από τις ξένες ύλες (χώμα και κλαράκια) και να διαχωρίζουν το καθαρό πλέον σουσάμι σύμφωνα με το ειδικό βάρος και το χρώμα. Να το αλέθουν σε σύγχρονους πετρόμυλους και να δημιουργούν το ταχίνι.Ένιωσα υπερήφανη που αυτό το εξαιρετικό προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, από την οικογένεια που έχει δημιουργήσει και έχει κρατήσει την ίδια συνταγή χρόνια τώρα. Κατάφερε να κάνει τον Μακεδονικό Χαλβά γνωστό σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο για την διατροφική του αξία μα και για την γεύση του.

Να γευτείς φρέσκο Μακεδονικό Χαλβά, τη στιγμή που έχει τελειώσει το ζύμωμα … όταν είναι ακόμα ζεστός και μαλακός … Είναι μία αξέχαστη εμπειρία!

Παρακολούθησα την διαδικασία παραγωγής, το χειροποίητο ζύμωμα σε τεράστιες στρογγυλές λεκάνες με σιρόπι - και ανάλογα τη συνταγή - με  φιστίκια ή κακάο ή βανίλια. Κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, που μόνο με την εμπειρία του, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του μπορεί να καταλάβει πότε είναι έτοιμο και σωστά γευστικό το μείγμα.  Το να δοκιμάζεις καυτό χαλβά με κακάο που μόλις έχει φτιαχτεί μπροστά σου, είναι καταπληκτική εμπειρία. Σέβεσαι τον άνθρωπο που σου το ετοίμασε, γεύεσαι για πρώτη φορά κάτι τόσο φρέσκο και γεμίζεις μυρωδιές καταπίνοντας. Λάμπεις.

Γύρισα πίσω με αποθηκευμένη ενέργεια (τρέμετε δίδυμα …), φροντισμένη από τον Λευτέρη Χαΐτογλου και την Λήδα Παπάζογλου (Υπεύθυνη Μάρκετινγκ στην βιομηχανία τροφίμων Αφοι Χαΐτογλου) λόγω της  υπέροχης φιλοξενίας τους. Απέκτησα  και φοβερές γνώσεις μαγειρικής. Υπεύθυνος για αυτές τις γνώσεις είναι ο βραβευμένος σεφ Νίκος Κατσάνης που επιμελήθηκε τα φαγητά μας κατά την παραμονή μας στην Θεσσαλονίκη. Όλα περιείχαν σουσάμι είτε αυτούσιο, είτε αλεσμένο, είτε σησαμέλαιο. Ταιριάζει όμορφα με λαχανικά, ρύζι, ψάρι, κρέας, γλυκά. Και μόνο ένα μένει να πω: Όταν σου μαγειρεύει ο Νίκος Κατσάνης, θέλεις κι άλλο..!

ΥστερόΓραφο
Σε λίγες ημέρες θα αναρτήσω κάποιες από τις συνταγές του κυρίου Κατσάνη με σουσάμι, ταχίνι και σησαμέλαιο. Μόλις τις ξαναδοκιμάσω όμως …  για να πάρω δυνάμεις γιατί όταν λείπει η μαμά από το σπίτι για δύο ημέρες, επιστρέφοντας βρίσκει ένα βομβαρδισμένο τοπίο και μία τεράστια αποθήκευση ενέργειας από την πλευρά των παιδιών. Ο αρχηγός χρειάζεται ταχίνι επειγόντως...

 

#makedonikoshalvas #toglykopoukaneikalo

 

Σχετικά άρθρα:

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!