σχέδιο πράσινου αυτοκινήτου

Οικολογική Οδήγηση

Ας οδηγήσουμε το αυτοκίνητο μας, με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο.

Ως αυτοκινητιστές, μπορούμε να αλλάξουμε οδηγική συμπεριφορά και να συμβάλλουμε στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μείωση της ηχορύπανσης και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου (μέχρι και 25%).

"Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή έχουν υπολογίσει πως αν ο οικολογικός τρόπος οδήγησης υιοθετηθεί σε όλη την E.E., μια μικρή μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 10% θα σήμαινε οικονομία 25 δισεκατομμυρίων λίτρων καυσίμου και θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2010" / πηγή: www.ecocity.gr

 

Η πρόταση ecodriving είναι ο έξυπνος τρόπος που δίνει ασφαλέστερη οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών κινητήρα. Στην ουσία προτείνει βελτίωση του τρόπου οδήγησης:

Οδήγηση με όσο το δυνατόν πιο σταθερή ταχύτητα (περίπου 60km/h) και 5η σχέση μετάδοσης, χωρίς απότομα φρεναρίσματα ή επιταχύνσεις.

040019-pink-jelly-icon-transport-travel-car-gearssmall

Αλλαγή ταχύτητας στις 2.000 με 2.500 χιλιάδες στροφές. Ας χρησιμοποιήσουμε την 1η ταχύτητα μόνο για το ξεκίνημα. Ας αλλάξουμε αμέσως σχέση ταχύτητας και ας φτάσουμε γρήγορα στις υψηλές σχέσεις (4η, 5η).

 

Το σταμάτημα ας γίνεται με ομαλή επιβράδυνση, με ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς να πατάμε γκάζι ή ξαφνικό φρένο. (Η πρόβλεψη είναι η καλύτερη λύση).

 

040020-pink-jelly-icon-transport-travel-car-speed-dialsmallΓια ταχύτητες άνω των 50km η χρήση του κλιματιστικού είναι πιό οικολογική (παρά το ανοιχτό παράθυρο που επιβαρύνει το όχημα). Η άσκοπη χρήση του όμως με μεγάλες διαφορές στην εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμούμενη εσωτερική είναι και αντιοικονομική εκτός απο αντιοικολογική.

040030-pink-jelly-icon-transport-travel-steering_wheel1small

Τα λάστιχα να είναι φουσκωμένα σύμφωνα με το φορτίο που μεταφέρει το αυτοκίνητο.

Να μην αμελούμε το service του αυτοκινήτου.

 

Όταν σταματάμε για περισσότερο απο 1 λεπτό, ας σβήσουμε την μηχανή του αυτοκινήτου.

 

Και τέλος, όταν δεν χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο αποθήκευσης, αφαιρούμε τις μπαγκαζιέρες και γενικά τα άσκοπα βάρη απο το αυτοκίνητο.

 

πηγές: greenpeace.org, ecodriving.gr, ecocity.gr

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!