Υγεία

Υγεία

Σε αυτήν την ενότητα αναλύονται Ιατρικά θέματα από τους συνεργάτες μας, μόνο πληροφοριακά, ώστε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το κάθε περιστατικό που μπορεί να συμβεί, π.χ πυρετός στο παιδί, χτύπημα από πέσιμο από το ποδήλατο, γαστρεντερίτιδα, θερμοπληξία, εγκαύματα κ.α.

Σας προτρέπουμε να συζητήσετε την οποιαδήποτε απορία σας και θέμα υγείας με τον παιδίατρο σας.

κορίτσι που πονάει στο κρεβάτι με τη μητέρα του δίπλα

Οξεία Γαστρεντερίτιδα

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα, τι την προκαλεί, πως μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά της, πως χορηγούμε υγρά στα παιδιά, τι είναι οι ηλεκτρολύτες, πως καταλαβαίνουμε την αφυδάτωση, τι μπορούμε να κάνουμε...

Απορίες προς τον παιδοδοντίατρο

E: Πότε πρέπει το παιδί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο;     

A: Τα παιδιά προτείνεται να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια έτσι ώστε να εκτιμάται η κατάσταση της στοματικής κοιλότητας. Η προληπτική φροντίδα προστατεύει το χαμόγελο του παιδιού.

κορίτσι που περπατάει σε δρόμο στην εξοχή

Αλλεργίες

Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση ή ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν εξωτερικό παράγοντα, (φαρμακευτικές ουσίες, σκόνη κ.α), ο οποίος είναι συνήθως αποδεκτός από τον οργανισμό και θεωρείται, γενικά, ακίνδυνος.

Αυτός ο παράγοντας ονομάζεται αλλεργιογόνο και έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης ή και επαφής με το δέρμα.

κουτί φαρμακείου κρεμασμένο στον τοίχο

Πρόληψη και αντιμετώπιση Δηλητηριάσεων

Οι δηλητηριάσεις αποτελούν κίνδυνο για την παιδική ηλικία και η φροντίδα και η ευθύνη για την πρόληψή τους ανήκει στους γονείς, των οποίων η αγάπη και η αγωνία για τη σωστή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Αντιμετωπίστε τα Καλοκαιρινά Τσιμπήματα

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους και απρόσκλητους επισκέπτες οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους και να φεύγουν.

πορτοκαλί εικονίδιο με άσπρο σχέδιο φιδιούΜιλάμε βέβαια για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, σφήκες, μέλισσες, σκορπιούς και φίδια. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και τις σκνίπες θεωρούνται πιο αθώα και σπανιότερα δημιουργούν προβλήματα.

χαμογελαστό παιδί 7 χρονών περίπου με μπούκλες στα μαλλιά και άσπρο κοντομάνικο

Συμβουλές για καλή στοματική υγεία

Χρήσιμες πληροφορίες για να έχουν τα παιδιά μας καλή στοματική υγεία και ένα όμορφο χαμόγελο για μία ζωή!

Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

σχέδιο με παλαμη με κ'οκκινο περίγραμμα και τραυμοπλάστ στο κέντρο

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων (0 - 14χρ.)

Τα μικρά παιδιά αποτελούν μία από τις πιο ευαίσθητες ομάδες έναντι των ατυχημάτων διότι έχουν άγνοια του κινδύνου και φυσική περιέργεια για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Επιπλέον διανύουν την φάση της ανάπτυξης του μυϊκού, σκελετικού και νευρικού συστήματος τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν επειδή οι γονείς αγνοούν ή υποτιμούν τις δυνατότητες των παιδιών τους.

δόντι με τη ρίζα του

Τραυματισμός προσθίων δοντιών

Ένα από τα συνήθη ατυχήματα, που συμβαίνουν στα παιδιά της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, είναι ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών. Η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος είτε είναι σε παιδικά, είτε σε μόνιμα δόντια, είναι απόλυτα επιτυχής, με προϋπόθεση, την όσο το δυνατόν άμεση και έγκαιρη επέμβαση του ειδικού παιδοδοντιάτρου.
Παρακάτω, παρατίθενται τα πιο συχνά ερωτήματα που πιθανώς ν’απασχολούν τους γονείς.

Θερμοπληξία

Τι είναι η θερμοπληξία, ποια τα συμπτώματα της και πως αντιμετωπίζεται:

Αν νιώσετε μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον:

κορίσι με χαρτομάντηλο στη μύτη, ξαπλωμένο στο κρεβάτι

Ρινορραγίες στα παιδιά

Τι προκαλεί ρινορραγία;

Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία τα οποία ζεσταίνουν και υγραίνουν τον αέρα που εισπνέουμε. Αυτά τα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του βλεννογόνου, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα του, και είναι εύκολο να τραυματιστούν.

παιδί με πράσινο κοντομάνικο που υψώνει το χέρι κοντά στο αυτί σαν να το ενοχλεί

ΩΤΙΤΙΔΑ (ΜΕΣΗ)

Τι είναι η μέση ωτίτιδα;

Η μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του μέσου ωτός (της περιοχής πίσω από το τύμπανο), η οποία συχνά συνδέεται με συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Το υγρό μπορεί να έχει ή να μην έχει μολυνθεί.

Τα συμπτώματα, η σοβαρότητα, η συχνότητα και η διάρκεια της φλεγμονής ποικίλλουν.

Εξάντληση απο ζέστη

Προκαλείται από απώλεια νερού και αλατιού από το σώμα, λόγω υπερβολικής εφίδρωσης.

παιδικό παιχνίδι και στο βάθος μία μαμά κρατάει το μωρό της

Αιφνίδιο εξάνθημα

 Για το αιφνίδιο εξάνθημα απαντά στις ερωτήσεις μας ο παιδίατρος Άδαμος Χατζηπαναγής. Τι είναι και πως παρουσιάζεται το αιφνίδιο εξάνθημα, τι το προκαλεί, πόσο διαρκεί η αρρώστια και αν υπάρχει κάποιο προληπτικό μέτρο.

 

Πώς παρουσιάζεται το αιφνίδιο εξάνθημα (Συμπτώματα);

Αφορά παιδιά κυρίως κάτω των δυο χρονών. Προσβάλλονται συνήθως βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν ποτέ βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η αρρώστια ξεκινά με ψηλό πυρετό και περίπου το 20% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς.

λούτρινο ζωάκι επάνω σε τραμπάλα

Στραμπούληγμα χεριού ή ποδιού

Τι θα κάνετε αν στραμπουλήξετε το χέρι ή το πόδι σας;

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, με τις αθλοπαιδειές και τις έξτρα δραστηριότητες. Η αντίδραση σε περίπτωση στραμπουλήγματος κάποιου μέλους πρέπει να είναι άμεση για να αποφύγουμε το πρήξιμο. 

μωρό που κοιμάται στο χέρι του μπαμπά του

Κολικοί στο μωρό

Οι κολικοί είναι ένα τόσο συχνό και ασαφές πρόβλημα. Πρόκειται για μια εξουθενωτική εμπειρία για τους γονείς και για ένα αδιέξοδο (επιστημονικό) για το παιδίατρο. Το μωρό κλαίει, μαζεύει τα πόδια του και κλαίει και όλοι με αγωνία αναρωτιόμαστε τον λόγο. Τις πιο πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία του κλάματος και απλά υποθέτουμε… το κάθε τι…

lego ανθρωπάκι που κρατάει χαρτομάντηλο

Αναπνευστικό σύστημα και καταρροή

 Πώς λειτουργεί το αναπνευστικό σύστημα, γιατί πρέπει η διαδικασία να γίνεται ελεύθερα και ομαλά και πως μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό να αναπνεύσει ελεύθερα;

μητέρα κρατάει το μωρό της που θερμομετρεί ο γιατρός

Ο πυρετός και η αντιμετώπιση του

Πυρετός είναι n αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Ο πυρετός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα πολλών ασθενειών και συνήθως το πρώτο που αντιλαμβάνονται οι γονείς.

παιδί που κάνει κατακόρυφο στην παραλία

Ο ήλιος, το αντηλιακό και το παιδικό δέρμα

Ιούλιος πλέον και το πρώτο καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα έχει ήδη γίνει. Στη δική μας εξόρμηση τα παιδιά χάρηκαν και έπαιξαν τόσο πολύ που αποζημιωθήκαμε για την όποια ταλαιπωρία τραβήξαμε. Δηλαδή …

Εγκαύματα

 Τα εγκαύματα είναι ιστικές βλάβες που προκαλούνται από την εφαρμογή θερμότητας χημικών ουσιών, ηλεκτρικού ρεύματος ή ακτινοβολίας στο σώμα.
Η έκταση της βλάβης (βάθος του εγκαύματος) είναι αποτέλεσμα της έντασης της θερμότητας (ή άλλης έκθεσης) και της διάρκειας της έκθεσης.
Διακρίνονται σε:

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!