ΝΕΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ

Σημαντικές ελπίδες για ζωή, σε παιδιά που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, δίνει μια νέα υβριδική εξέταση που πραγματοποιεί Ελληνίδα πρωτοπόρος Παιδοκαρδιολόγος!

Η νέα υβριδική εξέταση περιλαμβάνει διαγνωστικό καθετηριασμό καρδιάς και μαγνητική τομογραφία ταυτόχρονα σε μία εξέταση.

AfroditiTzifa paidokardiologos«Με την μέθοδο αυτή έχουμε την δυνατότητα λήψης απεικονιστικών δεδομένων καθώς και καρδιακών πιέσεων για σωστή εκτίμηση και προγραμματισμού της θεραπείας του καρδιοπαθούς παιδιού» τονίζει η πρωτοπόρος  Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων κ. Αφροδίτη Τζίφα.

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  σε νοσοκομείο της Αθήνας σε επτάχρονο κοριτσάκι που έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και ήταν καταδικασμένο να πεθάνει λόγω σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.

«Μετά την υβριδική εξέταση διαπιστώθηκε πως το παιδί θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων και επομένως έγινε δεκτό σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού» πρόσθεσε η κ Τζίφα.
Η πνευμονική υπέρταση του παιδιού οφειλόταν σε τελικού σταδίου περιοριστική τύπου μυοκαρδιοπάθεια που διαγνώστηκε προ τριών ετών.

 

Σύμφωνα με τους παιδοκαρδιολόγους οι παθήσεις του καρδιακού μυός είναι σπάνιες στα παιδιά, αλλά εξαιρετικά σοβαρές και με επιφυλακτική πρόγνωση.

Η κακή λειτουργία τoυ καρδιακού μυός που παρατηρείται στις μυοκαρδιοπάθειες μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αυξημένη πίεση των πνευμόνων (πνευμονική υπέρταση) με μεγάλο ποσοστό θνητότητας.
Οι καρδιομυοπάθειες παρουσιάζονται σε 1.13 ανά 100.000 παιδιά, πιο συχνά σε αγόρια, και είναι η συχνότερη αιτία μεταμόσχευσης καρδιάς σε παιδιά > 1 έτους. Καρδιακή ανεπάρκεια παρατηρείται σε 6-84 των παιδιών κατά την διάγνωση, ανάλογα με τον τύπο της μυοκαρδιοπάθειας.

Πνευμονική υπέρταση συνυπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στην μυοκαρδιοπάθεια περιοριστικού τύπου, κατά την οποία ο μυς της καρδιάς έχει σκληρύνει.

Όταν πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση καρδιάς  για περιοριστικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, η επιβίωση υπολογίζεται σε 82% μετά από ένα έτος.

Η νέα υβριδική εξέταση της κατάστασης των πνευμόνων και της καρδιάς που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε κέντρα του εξωτερικού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα της παιδοκαρδιολογίας. Συνδυάζει σε μία εξέταση την απεικόνιση των πνευμόνων και της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα μετράται η ενδοπνευμονική πίεση και η σκληρότητα των πνευμόνων με μεγαλύτερη ακρίβεια του απλού διαγνωστικού καθετηριασμού.

Υβριδικοί συνδυαστικοί καθετηριασμοί καρδιάς με μαγνητική τομογραφία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2001 στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas’ του Πανεπιστημίου King’s College, Λονδίνου, όπου το 2010 με την ίδια μέθοδο η κ Τζίφα διενήργησε βαλβιδοπλαστική στενωμένης πνευμονικής βαλβίδας σε παιδί, μόνο υπό την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου. Η υβριδική εξέταση καρδιακού καθετηριασμού και μαγνητικής τομογραφίας πραγματοποιείται στον Ελλαδικό χώρο μόνο σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η εξέταση καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον ΕΟΠΥΥ ως  δυο ξεχωριστές εξετάσεις, αυτή του διαγνωστικού καθετηριασμού και της μαγνητικής τομογραφίας.

www.childrenshearts.gr

Αθήνα 27 Ιανουαρίου 2014
πηγή: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / Νίκος Γαραντζιώτης

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!