σχέδιο με πύραυλο που απογειώνεται

Καλοκαιρινά μαθήματα. Γιατί να κάνουν (ή όχι) τα παιδιά

Όλοι οι γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα περίπου αυτήν την εποχή του χρόνου:

- Να κάνω καλοκαιρινά μαθήματα στο παιδί μου;

- Να μην κάνω;

Και μετά μας έρχεται στο μυαλό μια φράση του Κομφούκιου που λέει πως «δεν έχει σημασία πόσο αργά πας, αρκεί να μη σταματήσεις ποτέ» και μας μπερδεύει ακόμη πιο πολύ. Ας τα ξεμπερδέψουμε λοιπόν.

 

#όλοι ήμαστε μοναδικοί

Και οι οικογένειές μας επίσης. Έχουμε το δικό μας τρόπο να αδράξουμε το καλοκαίρι και δε χρειάζεται να απολογηθούμε σε κανέναν για αυτό. Δουλεύουμε σκληρά σε καθημερινή βάση και θέλουμε χρόνο με τα παιδιά μας. Ποιοτικό. Χαλαρωτικό. Όχι μια καλοκαιρινή επανάληψη του χειμερινού μοτίβου που πολλές φορές φθείρει εμάς και το παιδί.

 

#οι ανάγκες το προστάζουν

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί; Η απόκτηση ενός πτυχίου, η εμβάθυνση σε κάποια σημαντικά μαθήματα η κάτι άλλο; Τότε τολμήστε το! Λάβετε υπόψιν όμως και την ηλικία του παιδιού και χειριστείτε το αναλόγως. Ένα μικρότερο παιδί θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί γιατί πρέπει να διαβάσει το καλοκαίρι οπότε η προσέγγιση σας θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή του εφήβου, που σαφώς θα αντιδράσει, αλλά καταλαβαίνει πιο εύκολα το γιατί.

 

#οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται, μαζί κι εσείς

Όλες οι χρονιές δεν είναι ίδιες όπως και όλα τα καλοκαίρια επίσης. Κάποιες χρονιές αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη ενός παιδιού και ο ελεύθερος χρόνος ορίζεται πιο σημαντικός από άλλες που η γνώση και ο χρόνος απόκτησης της έχει πιο πολύ σημασία.

 

#σκεφτείτε αφήνοντας στην άκρη τις προκαταλήψεις σας

ή όπως λέμε και στα Αγγλικά “think out of the box”. Μπορεί να είστε ορκισμένοι εχθροί ή φανατικοί οπαδοί των καλοκαιρινών μαθημάτων, όμως η ουσία είναι το παιδί σας να ωφεληθεί και να περάσει δημιουργικά το χρόνο του. Αν δείχνει προθυμία και το ίδιο να προχωρήσει σε κάποιον τομέα μη του στερείτε αυτή τη χαρά κι αν πάλι όχι, μην το πιέζετε υπερβολικά. 

 

#δείτε το θετικά

Υπάρχουν πολλά θετικά στα καλοκαιρινά μαθήματα και το γνωστικό όφελος είναι αδιαμφισβήτητο:

Τα παιδιά είναι πιο ξεκούραστα άρα και πιο αποδοτικά

Απασχολούνται δημιουργικά χωρίς να κουράζονται υπερβολικά

Διοχετεύουν σωστά την ενέργειά τους

Κερδίζουν πολύτιμο χρόνο που τώρα μεν διαθέτουν, αργότερα όμως δε θα έχουν, λόγω αυξημένου φόρτου διαβάσματος

 

#βρείτε την ισορροπία

Καλοκαιρινά μαθήματα δε σημαίνει ασταμάτητο διάβασμα απαραίτητα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε μόνο το μισό μέρος του καλοκαιριού για διάβασμα και το άλλο μισό για ατελείωτο ξεφάντωμα.

 

#εξετάστε τις εναλλακτικές σας

Αν η εναλλακτική λύση είναι να περνάει ένα παιδί όλη μέρα κλεισμένο στο σπίτι του παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή τότε ναι, ίσως τα καλοκαιρινά μαθήματα να είναι ιδανικά. Αν όμως η εναλλακτική λύση είναι μέρες και νύχτες δίπλα στη θάλασσα και στον καθαρό αέρα, κάτι που όλοι μας και πόσο μάλλον τα παιδιά έχουν τόσο ανάγκη τότε ξανασκεφτείτε το.

Και θυμηθείτε πως μόνο επικοινωνώντας πραγματικά με τα παιδιά και ακούγοντας τις ανάγκες τους θα πάρετε τη σωστή απόφαση, ΜΑΖΙ!

 

Καλό καλοκαίρι!

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!