παιδί τρέχει στην παραλία

10 βήματα για να περάσετε πραγματικά ξεκούραστες διακοπές αυτό το καλοκαίρι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΑΝΙΑ ΜΠΑΓΕΡΗ

1. Οργανωθείτε από νωρίς. Όσο καλύτερα γνωρίζετε το που θα πάτε, πως θα πάτε εκεί, τι πράγματα χρειάζεται να έχετε μαζί σας τόσα λιγότερα θα έχετε να κανονίσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες για υποχρεώσεις εκεί και στρες αφήνοντας περισσότερο χρόνο για ξεκούραση.

2. Αν πηγαίνετε σε κάποιο νέο προορισμό, φροντίστε να μάθετε τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαμονή και τη μετακίνηση εκεί, τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε στη γύρω περιοχή και ό,τι άλλες πληροφορίες  χρειάζεστε για να περάσετε όσο πιο ευχάριστα γίνεται χωρίς ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

3.Ακόμη και αν σχεδιάζετε διακοπές γεμάτες περιπέτεια, φροντίστε να υπάρχει και λίγος χρόνος για χαλάρωση, γιατί αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά επιστρέφοντας στο αν θα αισθανθείτε ξεκούραστοι ή όχι.

4. Επιλέξτε προσεκτικά ποιους θα έχετε μαζί σας στον καλοκαιρινό σας προορισμό, καθώς σημαντική πηγή στρες ακόμη και στις διακοπές είναι εκείνοι που βρίσκονται γύρω μας και η σχέση μας μαζί τους. Από την άλλη, η περίοδος των διακοπών είναι μια σημαντική ευκαιρία να ανανεώσετε τις σχέσεις σας με το σύντροφο, τους φίλους ή τα παιδιά σας.

5. Στο χρόνο που απομένει πριν τις διακοπές σας έχετε την ευκαιρία να τις ονειρευτείτε, κάνοντας πλάνα ή συζητώντας για αυτές με φίλους. Έρευνες δείχνουν πως η προετοιμασία και η αναμονή πριν φύγουμε είναι εξίσου ευχάριστη περίοδος με εκείνη των διακοπών, και συντελεί σημαντικά στην ξεκούραση μας.

6. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μαζέψτε υλικό (αναμνήσεις, εμπειρίες, φωτογραφίες και βίντεο) για να μπορείτε να ανατρέχετε αργότερα και να διατηρήσετε περισσότερο τα συναισθήματα ξεγνοιασιάς όταν επιστρέψετε.

7. Επικοινωνήστε με φίλους όσο είστε σε διακοπές ή συναντηθείτε εκ των υστέρων για να μοιραστείτε τις λεπτομέρειες των διακοπών σας και το πώς τα περάσατε. Οι εμπειρίες μας παίρνουν ακόμη περισσότερο νόημα όταν τις εξιστορούμε σε άλλους, δυναμώνοντας το θετικό αίσθημα από τις διακοπές.

8. Προτιμήστε να αποκλείσετε οποιαδήποτε δίοδο επικοινωνίας με τη δουλειά, αφήστε πίσω υπολογιστές και τηλέφωνα της δουλειάς και προγραμματίστε μια αυτόματη απάντηση για την ηλεκτρονική αλληλογραφίας σας. Όσο περισσότερο διακόψετε τη ροή της καθημερινής δουλειάς, τόσο πιο ξεκούραστοι και γεμάτοι θα αισθανθείτε τελικά.

9. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας, και μην απογοητεύεστε εύκολα. Οι πρώτες μέρες των διακοπών δεν είναι ενδεικτικές για το πώς θα περάσουμε ή το πόσο θα ξεκουραστούμε. Οι ενδιάμεσες μέρες είναι αυτές που μας δίνουν τα πιο θετικά συναισθήματα, ενώ προς το τέλος των διακοπών μας που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι πρόκειται να επιστρέψουμε στη ρουτίνα μας τα συναισθήματα ευφορίας μειώνονται.

10. Αναζητήστε νέες γνωριμίες και φίλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν θα είστε πιο χαλαροί και θα έχετε καλύτερη διάθεση. Αν καταφέρετε να διατηρήσετε τις σχέσεις που κάνετε στις διακοπές, θα έχετε μια καλή συντροφιά για την καθημερινότητα που θα σας θυμίζει τις ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί και ένα χαλαρό και ευχάριστο κομμάτι του εαυτού σας.

 

γράφει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Τάνια Μπαγέρη / taniabageri.gr

 

Photo by Pineapple Supply Co. from Pexels

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!