Προανάρτηση κτηματολογίου Νήσων και Δυτικής Αττικής

Με αφορμή την προανάρτηση στο κτηματολόγιο στις περιοχές Νήσων και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής που ξεκίνησε μόλις στις 2-10-2023 και διαρκεί μέχρι 15-11-2023.

Προς Γονείς που έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι θέλουν να μεταβιβάσουν, κάποια στιγμή στο/α παιδι/ιά τους, ή που είναι ήδη στην διαδικασία της μεταβίβασης στα τέκνα τους ή στο μοναχοπαίδι τους με γονική παροχή την ακίνητη περιουσία τους, ή που βρίσκονται στην διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς π.χ. του σπιτιού στο χωριό, του οικοπέδου που τους άφησε ο παππούς στην γενέτειρα, του διαμερίσματος τους κλπ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η προανάρτηση του Κτηματολογίου είναι ένα χρονικό διάστημα ευκαιρίας, θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς και ως την νηνεμία πριν την καταιγίδα.

Είναι η στιγμή που πρέπει να μπείτε με τους κωδικούς ταξις νετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr και να ελέγξετε:

  1. Έγινε δεκτό το δικαίωμά μου ή μήπως δήλωσα 10 δικαιώματα και έγιναν δεκτά λιγότερα; Αν έγιναν δεκτά λιγότερα πρέπει να το ψάξω να δω τι έγινε, για ποιο λόγο και να ενεργήσω σχετικά.
  2. Το δικαίωμα που έγινε δεκτό, έχει καταγραφεί όμως σωστά ως προς το νομικό τμήμα;

Παράδειγμα α. έχω ένα χωράφι με ένα συμβόλαιο αγοράς με αριθμό συμβολαίου 4000. Το αναφέρει σωστά ή μήπως αναφέρει 4009. Είχα βάλει πιστοποιητικό μεταγραφής ή μήπως ο τόμος και ο αριθμός είναι κενά;

Παράδειγμα β έχω ένα ποσοστό εξ αδιαιρέτου σε ένα αγροτεμάχιο.Στο κάτω μέρος της προανάρτησης που αφορά την ιδιοκτησία μου αναφέρει και όλους τους συνδικαιούχους. Εχουν δηλώσει σωστά τα ποσοστά τους όλοι; «Κλείνει» στο σωστό άθροισμα; (Το συμβόλαιο μου λέει ποσοστό σε χιλιοστά. Αν αθροίσει κάποιος τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί το άθροισμα είναι χίλια χιλιοστά;) Αν ναι, είμαστε μια χαρά. Αν όχι είναι η ώρα να εντοπιστεί το λάθος. Αν κάποιος δεν έχει δηλώσει την ιδιοκτησία του και το ξέρουμε πρέπει να τον ενημερώσουμε, να τον ενεργοποιήσουμε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσα λάθη διορθώνονται στη γέννησή τους γλιτώνουμε χρόνο και χρήμα. Διαφορετικά είναι μια εκκρεμότητα που θα ακολουθεί το ακίνητο ως το τέλος, με συνέπειες για όλους.

Παράδειγμα γ. Την ιδιοκτησία μου την έχω αποκτήσει κατά ένα ποσοστό με αποδοχή κληρονομιάς και κατά ένα ποσοστό με αγοραπωλησία. Εχουν καταχωρηθεί και οι δύο τίτλοι ή αναφέρεται μόνο ο ένας;

Παράδειγμα δ . Την ιδιοκτησία μου μου την μεταβίβασε η μητέρα μου. Μου μεταβίβασε τον πρώτο όροφο και το δικαίωμα υψούν. Το δήλωσα και το δικαίωμα υψούν ή το ξέχασα όπως είναι το σύνηθες;

Παράδειγμα ε. Η ιδιοκτησία μου είναι ένα διαμέρισμα του α ορόφου . Είναι καταχωρημένη ως διαμέρισμα α ορόφου ή μήπως εκ παραδρομής φαίνεται ε ορόφου;

  1. Το γεωτεμάχιο , δηλαδή το οικόπεδο ( ακόμα και αν έχει μέσα πολυκατοικία) ή το αγροτεμάχιο που δήλωσα στο Κτηματολογικό Διάγραμμα (τον χάρτη που συνοδεύει τα έγγραφα του κτηματολογίου) φαίνεται με τις σωστές διαστάσεις; Γράφει το συμβόλαιο μου 1.000 τ.μ.. Φαίνεται στο Κτηματολογικό Διάγραμμα 1.000 τ.μ. ή μήπως 850 τ.μ.? Κάτω κάτω γράφει αν είναι εντός της αποδεκτής απόκλισης ή όχι. Αν είναι εντός της απόκλισης, είμαστε σχετικά καλά. Αν όχι πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα.

 

Και θα πει κάποιος και γιατί να τα κάνω όλα αυτά; Τι έγινε αν δεν τα κάνω; Θα χαθεί η ιδιοκτησία μου; Αφού εκεί είναι το χωράφι μου, το βλέπω, δεν χάνεται!!

Σωστά, θα απαντήσει ο νομικός. Η υλική κατάσταση δεν χάνεται.

Όμως όταν έχουμε διαφορετική νομική κατάσταση από την πραγματική είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε το οποιοδήποτε συμβόλαιο, είτε γονική παροχή, είτε αγοραπωλησία είτε αποδοχή κληρονομιάς.

Καλώς ή κακώς το Κτηματολόγιο έχει μπει στην ζωή μας και κάθε συναλλαγή ακινήτου περνάει μέσα από αυτό.

Άρα η κτηματολογική εικόνα του ακινήτου μας είναι εξαιρετικά σημαντική και ακόμα περισσότερη η ταύτιση νομικής και πραγματικής κατάστασης.

Καλά κύρια δικηγόρε σε ακούσαμε και σε καταλάβαμε, εντάξει κάποια στιγμή θα το κάνω . Πρέπει σώνει και καλά να το κάνω τώρα;

Η δικηγόρος θα απαντήσει: Είναι η ευκαιρία να το κάνεις τώρα χωρίς πολλές πολλές διατυπώσεις και χωρίς μεγάλα κόστη. Κάποια από αυτά που ανέφερα ως παραδείγματα αν δεν γίνουν στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να χρειαστούν δικαστικούς αγώνες που ενδεχομένως να κρατήσουν χρόνια.

Η προανάρτηση είναι η χρονική στιγμή που εύκολα ονομάζεται ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην κτηματολογική πραγματικότητα, την οποία όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ή υποτιμούν.

Και γιατί το λέω αυτό;

Επειδή τώρα :

α. εάν στον έλεγχο διαπιστωθούν διαφορές μπορεί ο ιδιοκτήτης να υποβάλει τώρα αίτηση επανεξέτασης στοιχείων είτε με ηλεκτρονική επιστολή είτε αφού κλείσει ραντεβού στα γραφεία Κτηματογράφησης. Αν θελήσει να το κάνει αργότερα, ανάλογα με την φάση του κτηματολογίου που θα το αποφασίσει, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και δικαστήριο .

 

β. εάν διαπιστώσει ο ιδιοκτήτης ότι δεν έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο όλη την ακίνητη περιουσία του , επειδή π.χ. δεν ήξερε για μια κληρονομιά και το αντιλήφθηκε εκ των υστέρων ή δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει το ακίνητο του αλλά τώρα τα κατάφερε, έχει ακόμα περιθώριο να το κάνει ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

 Η προανάρτηση έχει αυτό ακριβώς το σκοπό. Να διορθωθούν τυχόν λάθη, αστοχίες ή αβλεψίες. Μετά τις διορθώσεις της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Ο δικηγόρος λοιπόν συστήνει ανεπιφύλακτα, σε όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται για την μεταβίβαση της περιουσίας τους, (το σπίτι , το οικόπεδο, το αγροτεμάχιο, το διαμέρισμα, το δικαίωμα υψούν) με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα τέκνα τους ή στο μοναχοπαίδι τους, ή που επιθυμούν να προβούν σε οποιαδήποτε μεταβιβαστική πράξη (π.χ. πώληση) είτε οι ίδιοι είτε ο δικηγόρος τους, να ελέγξουν τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτουν από την προανάρτηση και να ενεργήσουν ανάλογα.

Στο μέλλον και τα παιδιά θα διευκολύνουν αλλά και οι ίδιοι θα είναι πιο έτοιμοι για τα συμβόλαια που θα ακολουθήσουν.

 

ΥΓ. 1. Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η προανάρτηση Κτηματολογίου στις περιοχές :

Καλλικρατικός Δήμος Αγκιστρίου, Καλλικρατικός Δήμος Πόρου, Καλλικρατικός Δήμος Σπετσών, Καλλικρατικός Δήμος Ύδρας, Καλλικρατικός Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Αντικυθήρων, Αρωνιάδικων, Καραβά, Καρβουνάδων, Κοντολιάνικων, Κυθήρων, Λιβαδίου, Λογοθετιάνικων, Μητάτων, Μυλοποτάμου, Μυρτιδίων, Ποταμού, Φρατσίων, Φριλιγκιάνικων, Καλλικρατικός Δήμος Μεθάνων: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Κουνουπίτσης, Κυψέλης Μεθάνων, Λουτροπόλεως Μεθάνων, Μεγαλοχωρίου, Καλλικρατικός Δήμος Τροιζήνος: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Άνω Φαναρίου, Γαλατά, Δρυόπης, Καρατζά, Τακτικουπόλεως, Τροιζήνος, Kαλλικρατικός Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Βιλίων, Ερυθρών

Υ.Γ. 2. Σχετικά Κτηματολογικά Γραφεία και στοιχεία επικοινωνίας με αυτά:

Α.Γραφείο Κτηματογράφησης Μεγάρων (για τους ΟΤΑ Βιλίων, Ερυθρών) Συληβρίας 8, Τ.Κ. 19100, Μέγαρα Τηλέφωνο 22960 80401

email: Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00-20:00

Β.Γραφείο Κτηματογράφησης Πειραιά (για τους Καλλικρατικούς Δήμους Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Αγκιστρίου, Τροιζήνας, Μεθάνων, Κυθήρων-Αντικυθήρων) Γρηγορίου Λαμπράκη 69-71, Τ.Κ. 18534, Πειραιάς Τηλέφωνο: 210 4136663 email: Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-16:30 και κάθε Τετάρτη 08:30-20:30

Γ. Επίσης, λειτουργούν τα παρακάτω Γραφεία Ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων:

α.Γραφείο Ενημέρωσης Γαλατά (για τους Καλλικρατικούς Δήμους Τροιζήνας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Αγκιστρίου) Γαλατάς, 1η παραλιακή (25ης Μαρτίου), δίπλα στα ΚΕΠ Τηλέφωνο: 22980 43616

email: Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-16:30

β.Γραφείο Ενημέρωσης Κυθήρων (για τον Καλλικρατικό Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων) Χώρα Κυθήρων στο Ισόγειο του κτιρίου Εφορείας / Ειρηνοδικείου Τηλέφωνο: 27363 20110 email: Ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά 07:30-15:30

Δ.Γενικές Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-6505600 (8:30 έως 15:30) και στο www.ktimatologio.gov.gr

 

Διαβάστε ακόμα:

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!