Για όσους έχουν οφειλές που ίσως αν φύγουν οι προσαυξήσεις και οι τόκοι να μπορούν να τις πληρώσουν

Πολλά ακούγονται στις μέρες μας περί διευκολύνσεως καταβολής οφειλών προς την Εφορία. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγήσω τι είναι η εφάπαξ καταβολή των χρεών μέχρι 27 Μαρτίου 2015. Είναι σαφές ότι ψηφίστηκε μόλις χθες και ένας έτερος νόμος ο οποίος μιλάει για τις δόσεις και την ρύθμιση των οφειλών.

Αυτό είναι άλλο πράγμα. Εδώ εξηγείται ο νόμος που μιλάει για το χάρισμα των προσαυξήσεων και είναι μόνο μέχρι 27 Μαρτίου 2015.

Ειδικότερα:
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4320/2015, που αναφέρει επί λέξει:

"Άρθρο 34"

  1. Οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Τελωνειακού Κώδικα, απαλλάσσεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στους φορείς είσπραξης ή κατ’ εξαίρεση στη Φορολογική Διοίκηση.
  2. Η ίδια απαλλαγή ισχύει και για την εκούσια εξόφληση έως και τις 27 Μαρτίου 2015 του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη.»

μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει να πληρώσει το κεφάλαιο μόνο της οφειλής του στην Εφορία.

Αν κάποιος έχει μικρές οφειλές δηλαδή τις κάνει ακόμα μικρότερες. Αν οφείλει 100 ευρώ στην εφορία ως κεφάλαιο και άλλα 100 ευρώ από τόκους και προσαυξήσεις, μην μου πείτε ότι δεν συμβαίνει, καταβάλει «μόνο» τα 100 και ξεμπερδεύει!! Αν οφείλει κάποιος 100 ευρώ και οι τόκοι και προσαυξήσεις είναι άλλα 100 ευρώ αλλά δεν έχει να τα πληρώσει όλα καταβάλει τα 50 ευρώ δηλαδή και του μένουν άλλα 50 ευρώ υπόλοιπο οφειλής κεφαλαίου και θα έχει και άλλα 50 ευρώ από τις προσαυξήσεις , τόκους κ.λ.π. Του χαρίζονται δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων. Αν κάποιος έχει ανακατεμένες μικρές και μεγάλες οφειλές ή οφειλές σε δικαστική αμφισβήτηση μπορεί να κάνει το εξής:

  1. Πληρώνει κι εξοφλεί χωριστά τις μικρές οφειλές ή αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες προσαυξήσεις.
  2. Ρυθμίζει με τις 100 δόσεις τις μεγάλες και όσες δε μπορεί να εξοφλήσει από αυτές υπό (1)
  3. Παρατάει αυτή που είναι υπό δικαστική αμφισβήτηση στην τύχη της.

Το (3) υπό την επιφύλαξη ότι δε θα είναι υποχρεωμένος να βάλει την υπό δικαστική αμφισβήτηση μαζί με τις άλλες υπό 100 δόσεις Σπεύσατε λοιπόν φίλοι μου, όσοι ενδιαφέρονται για μια φορολογική ενημερότητα ή όσοι ενδιαφέρονται να μην χρωστούν στην εφορία, ή όσοι θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους και να μπορούν βρε αδερφέ, να κάνετε χρήση της ρύθμισης αυτής, που εξαντλείται εντός 7 ημερών! Ακολουθούν:

  1. η ΠΟΛ 1061/19.3.2015 και
  2. η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.) της 20η Μαρτίου 2015 περί εκούσιας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης

 

Διαβάστε ακόμα:

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!