σκεύος με χταποδακι που μαγειρεύεται

Χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό

  Συστατικά:

  • 1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγο ξύδι
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

 

  Οδηγίες

  • Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια. Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Το βράζουμε λίγο σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο ξύδι. Ίσα ίσα να πάρει μια βράση, το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, προσθέτουμε και το χταπόδι σε κομμάτια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες και 2 ποτήρια ζεστό νερό.
  • Ρίχνουμε τη δάφνη, τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
  • Μόλις το χταπόδι μαλακώσει (σχεδόν να είναι έτοιμο) ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νερό) και ρίχνουμε το μακαρονάκι.
  • Από αυτό το σημείο και μετά ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Photo Credit: jlastras via Compfight cc